Rumænien og Bulgarien - efterår 2020

Afgang: 5. september 2020

Hjemkomst: 12. september 2020

8 dages rejse med politik, natur og historie

Rumænien og Bulgarien - udskudt

Udskudt fra foråret. Kom med bagom de for mange stadig ukendte og gådefulde lande. Vi følger landene gennem middelalder, Østrig-Ungarn, Osmannerriget, kommunismen op til demokrati og EU-medlemskab. Vi kører gennem smukke landskaber, mindre byer og hovedstæder og møder tænkere og ildsjæle.

Vi starter i Cluj, Transsylvaniens uofficielle hovedstad, hvor vi både hører om samarbejdet mellem byens ungarske og rumænske befolkninger og om problemer med boligpriser, der driver mange ud af byen. Herfra følger vi grev Draculas fodspor og besøger både hans hjemby og slot. I den lille by Sacele i Centralrumænien, hører vi om et Velux-støttet roma-projekt. I Rumæniens hovedstad Bukarest møder vi aktivisterne bag de store antikorruptions protester, der startede i 2017 og vi besøger landets parlament og den danske ambassade. Vi kører kort langs Donau, inden vi krydser floden og dermed grænsen til Bulgarien. Her besøger vi den historiske by Veliko Tarnovo, hvorefter vi fortsætter til hovedstaden Sofia, hvor vi bl.a. besøger den danske ambassade og møder folk fra et borgerinitiativ, der kæmper mod privatisering af det offentlige rum. Undervejs oplæg om politik, korruption, økonomi og minoritetsbefolkningerne, alt imens vi nyder landenes smukke natur.

Pris: 9.400 kr. (9.200 kr. for medlemmer af DEO). Prisen inkluderer flybillet tur/retur, 7 nætter i dobbeltværelse på hotel (inkl. morgenmad). Tillæg for enkeltværelse 1.400 kr.

Rejsen ledes af Zlatko Jovanovic, ekspert i Sydøsteuropa og det tidligere Jugoslavien, bidragyder på Rumænien-kapitlet af DEOs Samfundstanker-udgivelse 'Kan EU sikre retsstaten?'

Rejseprogram (forbehold for justeringer)

Dag 1, lørdag 5. september 2020

København - Cluj
Middagsafgang med bus fra Københavns Hovedbanegård til Malmø Lufthavn. Afgang kl. 12.35 fra Ingerslevsgade (overfor DGI-huset) over Øresundsbroen og til lufthavnen i Malmø, hvor vi skal med fly (WizzAir) kl. 15.25 og ankomst i Cluj Napoca Lufthavn kl. 18.25. Her venter vores bus på at køre os de ca. 10 km til byen, hvor vi skal bo på Royal Classic Hotel.

Efter indkvartering går vi ind til byens centrum (15 min), hvor vi har reserveret plads på en restauration.

Samfundsrejse Cluj Napoca

Cluj

Dag 2, søndag 6. september 2020

Cluj - Sighisoara - Brasov
Kl. 09.00-11.00:
Byvandring med Enikö Vincze, forsker ved Universitet i Cluj og aktivist med fokus på den seneste udvikling hvor ikke kun de fattige men i stigende grad også middelklassen oplever at blive skubbet ud af de rumænske byer af de stigende boligpriser.

Kl. 11.00-13.00: Frokostpause

Kl. 13.00: Afgang med bus mod Sighisoara, grev Draculas mytiske fødested. Undervejs oplæg om Rumæniens historie, om det succesfulde samarbejde ml. rumænere og ungarere i Cluj, samt om romaerne i Rumænien og på Balkan.

Kl. 16.00-19.30: Ophold i Sighisoara, hvor der både er afsat tid til at vandre rundt i den lille by og evt. besøge Draculas hus samt spise tidlig middag inden vi kører videre.

Kl. 19.30: Afgang til Brasov, hvor vi skal overnatte. Forventet ankomst til vores hotel, Hotel Golden Time, i udkanten af byen kl. 21.30.

Dag 3, mandag 7. september 2020

Sacele - Dracula-slottet - Bukarest
Kl. 08.45: Vi pakker vores ting i bussen og kører mod Sacele som ligger få kilometer fra Brasov. Her vil vi besøge et Velux-støttet projekt “Young Unemployed Roma”, som sigter på at hjælpe unge romaer ud af arbejdsløsheden.

Kl. 10.30: Afgang til Dracula-slottet i Bran (1 t. kørsel). Der er afsat tid både til en tur på slottet og til en frokostpause i den nærliggende by Bran.

Kl. 15.00: Afgang til Bukarest. På vejen dertil hører vi mere om den aktuelle situation i Rumænien med fokus på politik, økonomi, EU-medlemskab, den store udvandring til Vesten og om korruption.

Kl. 18.00: Ankomst i Bukarest og indkvartering på hotellet Berthelot

Kl. 19.00: Vi går samlet til Care cu Bere, hvor vi har reserveret bord til aftensmad.

Samfundsrejse Drakulaslottet I Bran Rumaenien

Draculas slot i Bran

Dag 4, tirsdag 8. september 2020

Bukarest
Kl. 09.30:
Afgang på byvandring hvor vi bl.a. skal se på flere af Ceausescus megalomane bygninger.

Kl. 12.00-13.30: holder vi frokostpause, inden vi besøger det rumænske parlament.

Kl. 14.00-15.30: Besøger Parlamentet, hvor vi arbejder på at møde nogle politikere fra partiet Unionen Red Rumænien hvis politik lægger meget vægt på bekæmpelse af korruption i det rumænske samfund.

Fra kl. 15.30 er dagen fri til at opleve byen på egen hånd.

Samfundrejse Parlamentet I Bukarest

Rumæniens parlament i Bukarest, bygget under Ceausescu i 1985, verdens næststørste administrationsbygning efter Pentagon og er med en vægt på over 4 milliarder kilo den tungeste bygning i verden

Dag 5, onsdag 9. september 2020

Bukarest - Donau - Veliko Tarnovo
Kl. 09.00:
Vi planlægger efter enten et besøg på den Danske Ambassade eller et møde med Platforma Demos, en protestbevægelse og siden organisation som blev kendt for deres slogan “Yes to the Democratic Left, No to the Social Democratic Party!” i forbindelse med de store antikorruptions protester i 2017.

Kl. 11.30: Afgang mod Bulgariens første hovedstad Veliko Tarnovo. Inden vi krydser grænsen (ca 2 t. kørsel) spiser vi frokost i byen Giurgiu på Donaus nordlige bred. På vej dertil vil der være en opsummering fra møderne i Bukarest (fra Parlamentet og evt. med DEMOS), mens vi kører og nyder naturen. Efter frokosten kører vi ind i Bulgarien og fortsætter mod Veliko Tarnovo (godt 2 t. kørsel). Undervejs vil der være oplæg om Bulgariens historie.

Kl. 17.30: Ankomst og indkvartering på Park Hotel Sevastokrator i Veliko Tarnovo.

Samfundsrejse Tsarevet Faestningen I Veliko Tarnovo

Tsarevet-fæstningen i Veliko Tarnovo

Dag 6, torsdag 10. september 2020

Veliko Tarnovo - Sofia (lidt over 3 timers kørsel)
Kl. 09.00:
Vi starter dagen med en by- og slotsvandring i den gamle flotte by.  

Kl. 14.30: Efter en frokostpause og lidt fri tid i den gamle by (12.00-14.30), henter vi vores ting på hotellet og kører mod Sofia. Undervejs hører vi om den økonomiske og politiske situation i Bulgarien.

Kl. 18.00: Ankomst i Sofia, hvor vi efter indkvartering på Hotel Budapest fra kl. 19.00 tager en lille rundtur og ser den centrale bydel, hvorefter aftenen er fri til at vælge et spisested og opleve stemningen i den bulgarske hovedstad.

Dag 7, fredag 11. september 2020

Sofia
Kl. 09.00: Vi arbejder på at arrangere et møde med en repræsentant fra Dansk Røde Kors (DRC). DRC støtter nemlig flere projekter om bl.a. anbragte børn og vold mod kvinder. Det vil vi gerne høre mere om.

Kl. 10.45: Vi går samlet til den danske ambassade, hvor vi hører om kultur, samfund, politik og økonomi i Bulgarien.

Kl. 13.00-14.30: Frokostpause i området.

Kl. 14.30: Besøger vi det jødiske museum, hvor vi vil høre historien om hvordan man reddede en stor del af de bulgarske jøder under Anden Verdenskrig. 

Fra kl. 16.00 er dagen fri.

Samfundrejse Aleksander Nevski Katedralen Sofia

Aleksander Nevski-katedralen i Sofia

Dag 8, lørdag 12. september 2020

Sofia
Kl. 09.00-10.30: Vi starter dagen med at mødes med aktivisterne fra et borgerinitiativ som kæmper mod privatisering af det offentlige rum. De protesterer mod bygning af private skiløbs pister på bjerget Vitosha som de mener kun vil gavne investorerne og ikke byens befolkning.

Kl. 10.30-12.00: Møder vi repræsentanter fra NGO’en ARM-BG som arbejder for at forbedre livet for flygtninge og migranter i Bulgarien.

Kl. 12.00-16.00: Frokostpause og fri tid til af gå ud og udforske Sofia på egen hånd.

Kl. 16.00: Kører vi til lufthavnen, hvor vi skal afsted med WizzAir kl. 19.10 med ankomst i Kastrup kl. 20.50.

Forbehold for mindre programjusteringer

Læs mere her, om handelsbetingelser for DEO rejser

Rejsegarantifonden