Serbien, Kosovo og Nordmakedonien - 2020

Afgang: 2. oktober 2020

Hjemkomst: 10. oktober 2020

Historie og fremtid på Balkan

Serbien, Kosovo og Nordmakedonien 2020

Vi dykker ned i Balkans historie og kigger samtidigt frem med fokus på nutidens udfordringer, ikke mindst perspektivet for optagelse i EU. Vi møder folk og organisationer, som arbejder for at forbedre levevilkårene, for kvinde- og minoritetsrettigheder og for bæredygtig udvikling.

Vi oplever arbejderbyen Niš i Serbien, den multikulturelle Prizren og hovedstaden  Priština i Kosovo, albanernes hovedby i Nordmakedonien Tetovo, den smukke Ohridsøen og den multietniske storby Skopje i Nordmakedonien. Vi kører i flot natur, ser fæstninger, monumenter og mindesmærker og ikke mindst betagende kirker og moskeer.

Pris: 9.800 kr. (9.400 for medlemmer af DEO). Prisen inkluderer flyrejse tur/retur, busrejse i Serbien, Kosovo og Nordmakedonien, 8 overnatninger på hoteller med morgenmad (2 i Niš, 2 i Prizren, 1 i Tetovo, 2 i Ohrid og 1 i Skopje), alle oplæg og entréer samt tre frokoster. Tillæg for enkeltværelse er 1.400 kr.

Rejseledere er Zlatko Jovanovic og Finn Ellegaard. Zlatko er Ph.D. i historie med speciale i nationalisme, identitet, populærkultur og populisme i det tidligere Jugoslavien, opvokset i Bosnien-Hercegovina og bosat i Danmark siden 1993. Finn er stifter af DEO, DEO rejser, NOTAT m.m., og igennem 45 år en central græsrod i den danske Europa-debat.

Rejseplan (forbehold for justeringer)

Dag 1, fredag 2. oktober 2020

København-Beograd-Niš (Serbien)
Vi mødes i Københavns lufthavn kl. 7.30 i terminal 2, ved Air Serbias check-in. Flyet afgår fra Kastrup kl. 9.35, med ankomst i Beograd lufthavn kl. 11.35. 

Vi bliver hentet i lufthavnen, og kørt til Avala-bjerget, et udsigtsstop i den sydlige kant af Beograd. Her vil vi spise frokost og derefter møde historikeren Olga Manojlović-Pintar. Olga vil bl.a. fortælle om Jugoslaviens historie, herunder også brugen af historie i skabelsen af nationale identiteter. Fortællingen sker i et område som er stærkt præget af Jugoslaviens 20. århundredes historie, med monumenterne for både første og anden verdenskrig og et tv-tårn som blev ødelagt af NATO under krigen i 1999. Tårnet er siden blevet restaureret og vi få mulighed for at komme op i det og nyde udsigten, inden vi kører videre mod byen Niš i det sydlige Serbien.

Efter ca. 2,5 timers kørsel ankommer vi til Niš og indlogeres på New City Hotel i Niš. Derefter går vi på en lille rundtur i den centrale bydel for at få lidt fornemmelse af byen og vælge et spisested.

Dag 2, lørdag 3. oktober 2020

Niš (Serbien)
Denne dag møder vi to lokale organisationer.

Kl. 10.00 møder vi UPSS, en lokal forening, der kæmper mod den ukontrollerede prisstigning på varme og andre boligudgifter. Vi hører om deres arbejde og om livet i "udkants" Serbien. Efter dette møde er der et par timers frokostpause i den centrale bydel, inden vi om eftermiddagen møder NGO’en 'Plante' og hører om deres folkeoplysningsarbejde, der bl.a. handler om bedre miljø i den store industriby.

Udover disse to møder vil dagen også indeholde en udflugt til mindeparken Bubanj. Mens vi kører de 4 km til Bubanj-parken, er der et kort oplæg om Anden Verdenskrig. I parken ser vi på det monument ('Tre knytnæver'), der er blevet rejst i Tito-tiden til minde om de internerede og dræbte i den nazistiske kz-lejr, som lå her under Anden verdenskrig. Her hører vi også om den nye nationalistisk-revisionistiske fortolkning af Anden Verdenskrig. Fortolkningen underspiller partisanbevægelsens rolle i kampen mod nazismen.

Vi er tilbage i byen ved 17-tiden, hvorefter er dagen fri til at opleve byen på egen hånd.

Deo Rejse Monumentet I Niš

"Tre knytnæver-monumentet" i Nis, Serbien, rejst til minde om de dræbte under den tyske besættelse under Anden verdenskrig.

Dag 3, søndag 4. oktober 2020

Niš (Serbien) - Prizren (Kosovo)
Kl. 9.00 møder vi NGO'en Protecta, som startede som en protestbevægelse mod Milosevic-styret i 1990’erne, og som i dag især arbejder for at styrke nærdemokrati i Niš og Serbien og for en “bæredygtig decentralisering”, der skulle hjælpe det fattige Sydserbien ud af arbejdsløsheden og økonomisk tilbageståenhed. Vi hører bl.a. om situationen i byen og regionen og om samarbejde med andre ngo’er i Serbien og nabolandene.
Efter mødet pakker vi bagagen i bussen og kører mod Kosovo (i alt ca. 5 timers kørsel). Under de første to timers kørsel til grænsen hører vi et kort oplæg om Serbiens historie og om den aktuelle situation i landet, herunder forhandlingerne om EU-medlemskab. Efter grænseovergangen vil vi først holde en kort frokostpause ved Batlava-søen og derefter besøge Solsortesletten og se monumentet for Kosovo-slaget i 1389.

Derfra fortsætter vi mod Kosovos næststørste by Prizren (2 timers kørsel). Undervejs hører vi om Kosovos historie og om den sociale og politiske situation i landet og dets status ift. EU.

Ca. kl. 17.30 ankommer vi til Hotel Theranda i centrum af byen. Efter indkvartering tager vi en lille rundtur og ser den centrale bydel, hvorefter aftenen igen er fri til at vælge et spisested og opleve stemningen i byen. 

Dag 4, mandag 5. oktober 2020

Prizren (Kosovo)
Kl. 9.00 går vi på en lille bytur til Gjon Buzuku Gymnasium, hvor vi vil høre om skolens undervisningspraksis og erfaring i at undervise sine elever på deres forskellige modersmål. Efter mødet går vi tilbage mod den centrale bydel, hvor der er mange caféer og restauranter. På vej dertil besøger vi den serbisk-ortodokse Skt. Georg kirke, som blev ødelagt under optøjerne i 2004, men siden restaureret. Mens vi vandrer rundt i byen, hører vi om Prizrens multikulturelle historie, der har sin rod i Osmannertiden.
Efter frokostpause møder vi først arrangørerne af Prizrens dokumentarfilm festival, som arbejder hårdt for at vise, at Kosovo er andet end krig og etnisk konflikt. Derefter besøger vi den flotte Sinan Pasha moské, inden vi slutter dagens aktiviteter ved at gå til fæstningen, hvorfra man kan nyde den fantastiske udsigt over den gamle by. 

Deo Rejse Prizren Om Aften

Solnedgang over den gamle by i Prizren, Kosovo.

Dag 5, tirsdag 6. oktober 2020

Prizren - Priština (Kosovo) - Tetovo (Nordmakedonien)
Kl. 8.30
 er der afgang fra hotellet med bagage mod Kosovos hovedstad Priština, hvor vi skal besøge EULEX (EU’s politi- og juridiske mission i Kosovo) og høre om EU’s rolle i Kosovo, om etniske spændinger, kriminalitet og korruption.

Efter mødet kører vi til den serbiske enklave Gračanica syd for Priština (20 minutters kørsel), hvor vi først spiser frokost og dernæst besøger det kendte Gračanica Kloster fra det 14. århundrede.

Midt på eftermiddagen kører vi mod Tetovo i Nordmakedonien (godt 2 timers kørsel). På vej dertil opsummerer vi indtrykkene fra dagens møde, samt hører om Makedoniens historie og om den politiske situation i landet med særligt fokus på de etniske stridigheder og borgerkrigen i 2001.

Vi ankommer til Hotel Mercure i Tetovo ca. kl. 18.00. Aftenen er fri til selv at vælge et spisested og opleve stemningen i byen. 

Deo Rejser Gračanica Kloster

Gracanica-klostret ved Pristina i Kosovo, bygget i 1300-tallet.

Dag 6, onsdag 7. oktober 2020

Tetovo - Ohrid/Ohridsøen (Nordmakedonien)
Kl. 9.00
 starter vi dagen med at møde NGO’en “Tetovo Kvindealliance”. NGO’en arbejder for at styrke kvindernes deltagelse i Nordmakedoniens sociale og politiske liv og forbedre kvindernes position i både det lokale og det nordmakedonske samfund. Efter mødet pakker vi vores ting i bussen og gå på en kortere byvandring i Tetovo, som er de makedonske albaneres hovedby.

Vi slutter byvandringen med besøg på den flotte Farvede Moské. Her bliver vi hentet af vores bus og kørt til Ohrid i Nordmakedonien (3,5 times kørsel). Vi kører igennem den meget flotte Mavrovo Nationalpark, hvor vi også vil holde en frokostpause. På turen vil der være oplæg om Nordmakedoniens status som EU-ansøgerland, om korruption og de økonomiske udfordringer i landet.

Kl. 17.00 ankommer vi til Hotel Unique Resort & Spa i Ohrid, tæt på byens centrum, hvor der er gode muligheder at finde et sted at spise eller drikke kaffe. Til dem der gerne vil bade i Ohridsøen, er der en del strande i og omkring byen. 

Dag 7, torsdag 8. oktober 2020

Ohrid/Ohridsøen (Nordmakedonien)
Kl. 9.00 møder vi ”Ohrid SOS”, som er et borgerinitiativ, der værner om miljøet og biodiversitet i og omkring Ohridsøen og arbejder for en mere bæredygtig udvikling i områdets turisme.

Efter mødet er der et par timers byvandring med en af aktivisterne fra borgerinitiativet. Vi vil bl.a. se den gamle bymur, det antikke teater og en del gamle kirker såsom fx Sankt Panteleimon fra det 9. århundrede. Alt imens nyder vi udsigten til søen, der regnes blandt verdens ældste søer.

Fra kl. 13 er dagen fri til at opleve byen på egen hånd eller alternativt tager ud at sejle på søen eller bade i den. 

Dag 8, fredag 9. oktober 2020

Kl. 8.45 afgang mod Skopje med et stop i byen Struga, hvor vi skal besøge skolen Braka Miladinovci, en etnisk blandet skole, hvis lærere arbejder hårdt på integrationen af skolens makedonske, albanske og tyrkiske børn. Undervejs mod Skopje hører vi om national identitet i Nordmakedonien og om demonstrationerne i 2016.

Kl. 16.00 ankommer vi til Hotel Ibis Skopje City Center. Efter indlogering møder vi den danske journalist John Petersen som har boet i Skopje siden 2011. John vil fortælle om den politiske udvikling i landet og om sin egen 'dannelsesrejse' i Balkanforhold. Dagen afsluttes med en kortere byvandring med John og Zlatko, hvor vi hører om 1963-jordskævlet, som smadrede 80 procent af byens bygninger og om det store byfornyelsesprojekt ’Skopje 2014’. Vi ser på de neoklassiske bygninger, bygget i forbindelse med projektet og hører, hvordan det kom til at komplicere Nordmakedoniens EU-optagelse.

Deo Rejse Krigeren Monumentet I Skopje

"Krigeren-monumentet" i Skopje i Nordmakedonien opført i forbindelse med Skopje 2014 byfornyelsesprojekt.

Dag 9, lørdag 10. oktober 2020

Kl. 09.30 kører vi til en Roma bydel, hvor vi møder NGO’en Sumnal, som arbejder for at forbedre romaernes sociale og uddannelsesmæssige position i det nordmakedonske samfund. Efter mødet viser de frivillige fra NGO’en os rundt i bydelen, inden vi går samlet derfra til den gamle osmanniske bydel tæt på vores hotel.

Kl. 12.00 er der frokostpause.

Kl. 15.15 er der afgang fra hotellet til lufthavnen i Skopje. Vi skal med fly kl. 17.45 til København, hvor vi ankommer kl. 20.30 i Kastrup Lufthavn.

Forbehold for justeringer i programmet

Læs mere her, om handelsbetingelser for DEO rejser

Rejsegarantifonden