Ungarn - forår 2020

Afgang: 20. april 2020

Hjemkomst: 26. april 2020

7 dages rejse med storby og frodige landskaber

Rundt om Ungarn

Vi besøger Budapest og flere af Ungarns store byer, hvor oppositionen til Viktor Orbán netop har vundet magten. Vi vil forstå Orbáns popularitet og møder også aktivister og politikere, der kæmper imod hans projekt. Ungarn-eksperterne Lasse Skytt og Vibe Termansen er rejseledere.

Ungarn er præget af slettelandskab og frodigt lavland, ikke mindst langs Donauflodens bredder. Landet er hjemland for storslået italiensk renæssance-arkitektur, historiske tyrkiske og romerske bade og islamisk kunst. Vi kommer i bus godt rundt i landet.

Vi starter i Budapest og opholder os tre dage i hovedstaden, hvor vi møder indbyggere, intellektuelle, aktivister, journalister og politikere.
Herefter bevæger vi os nordøstpå, videre til flere mindre ungarske byer, hvor indbyggerne lever et væsentligt anderledes liv end i den pulserende hovedstad. Først til vinbyen Eger og derfra videre til Miskolc, Ungarns fjerdestørste by, og en af de 11 større byer ud af 23, hvor oppositionen overraskende vandt lokalvalget i efteråret 2019. Miskolc ligger i en af EU’s fattigste regioner og er hjemsted for en stor romaminoritet, og her møder vi en politisk aktivist med romabaggrund.

Vi kører herfra videre mod øst til Ungarns næststørste by Debrecen med stop ved LEGO's fabrik i byen Nyíregyháza. Efter ophold i Debrecen drejer vi mod syd og kører gennem den smukke Hortobágy National Park, hvorefter vi besøger den lille provinsby Hódmezövásárhely, som blev kendt i 2018, da oppositionen ved et suppleringsvalg samlede sig og overraskende vandt over kandidaten fra Viktor Orbáns Fidesz. Længere mod syd tager vi til Szeged og den serbiske grænse, som var et af udgangspunkterne for skræmmehistorierne om flygtningestrømmen til Europa i 2015.
Alle engelsksprogede møder på rejsen oversættes til dansk.

Pris: 8.400 kr. (medlemmer af DEO 8.200 kr.). Prisen inkluderer flybillet tur/retur, 6 nætter i dobbeltværelse på et 3-stjernet hotel (inkl. morgenmad). Tillæg for enkeltværelse 1.300 kr.

Rejsen ledes af Lasse Skytt, dansk journalist bosat i Ungarn siden 2013 og forfatter til den roste bog ’Orbánland’, og Vibe Termansen, senior projektleder i DEO og forfatter til den roste bog 'Kampen om Centraleuropa'.

 

Rejseprogram (forbehold for justeringer)

Dag 1, mandag 20. april 2020 (Kbh. - Budapest)

Vi mødes i Kastrup lufthavn ved Norwegians skranker kl. 12.00. Eftermiddagsafgang med Norwegian fra Kastrup kl. 14.05 og ankomst i Budapest kl. 15.50. Her venter vores bus på at køre os ind til vores hotel, Hotel Ibis Budapest Centrum.

Efter indlogering (ca. kl. 18.00) vil Lasse introducere os til Ungarns politik og historie i hotellets foredragslokale. Efter oplægget vil vi gå vi samlet til en restauration, hvor vi har reserveret plads til fællesspisning.

 

Dag 2, tirsdag 21. april 2020 (Budapest)

Kl. 09.00: Vi starter dagen med en 2-timers byvandring med den tyskfødte arkitekt og guide Arne Hübner, som bl.a. vil fortælle om Budapests arkitektoniske særegenhed.

Derudover vil dagen indeholde to møder. Sidst på formiddagen håber vi at kunne møde den 70-årige filosof Gáspár Miklos Tamás, venstrefløjens politiske stemme og et symbol på, at det intellektuelle Ungarn oftest tegnes af ældre, kosmopolitiske akademikere fra det centrale Budapest.

Kl. 13.00-14.30: Frokostpause i det centrale Budapest.

Kl. 15.00: Vi møder Zoltán Kovács, der er Fidesz-regeringens talsmand og en mester i at spinne Orbáns politiske handlinger, så de giver rigtig god mening.

Fra omkring kl. 16.00 er dagen fri til på egen hånd at udforske den ungarske hovedstad, og evt. prøve et af byens mange termiske bade – steder, hvor hverdagssamtalerne foregår, og hvor folk møder hinanden, ofte ”uden uniform”.

Deo Rejse Samfund Politik Budapest Neogotisk Zlatko

Det smukke nygotiske parlament i Budapest, der ligger ud til Donau.

 

Dag 3, onsdag 22. april 2020 (Budapest)

Kl. 09.00: Går vi på besøg i Den Store Synagoge og hører, hvordan de jødiske traumer stadig præger Budapest i dag. På vejen dertil gør vi bl.a. holdt ved en gammel baggård, hvor man kan se dele af den gamle ghetto-mur, der omkransede det jødiske kvarter under krigen.

Kl. 11.30: Besøg hos det uafhængige konservative medie Válasz, som har samme politiske ståsted som Viktor Orbán, men som samtidig kritiserer den autoritære, illiberale retning, premierministeren har drejet Ungarn i. Her møder vi mediets skarpe journalist András Stumpf, som fortæller om denne udvikling og om pressefrihedens situation i landet.

Kl. 14.30 Efter en frokostpause møder vi Márton Gulyás – en 30-årig aktivist, YouTube-fænomen og indædt modstander af Orbán-regimet. Gulyás er en af de kendte aktivister, som vil gøre op med status quo og arbejder på at samle oppositionen.

Kl. cirka 15.30 er eftermiddag og aften fri til at opleve hovedstaden.

 

Dag 4, torsdag 23. april 2020 (Budapest - Miskolc)

Kl. 09.00: Vi starter dagen ved at tjekke ud af hotellet og køre nordøstpå til vinbyen Eger (ca. 1,5 times kørsel). Undervejs vil vi høre om, hvad vin betyder for ungarernes selvforståelse. I Eger besøger vi borgen, hvor ungarske soldater tilbage i 1500-tallet lykkedes med at stoppe den osmanniske invasion, og byens eneste minaret, som er et symbol på, hvor langt ind i Europa tyrkerne nåede.

Under frokostpausen får vi rundvisning i Gál Tibors enorme vinkælder i centrum af Eger, og den unge vinbonde, der har moderniseret ungarsk vin, serverer efterfølgende en gourmetfrokost af ungarske retter – med vin til, selvfølgelig.

Ca. kl. 17.30 ankommer vi til Miskolc, hvor vi også skal overnatte. På vejen dertil giver Lasse oplæg om romaer i Ungarn og især den store romaminoritet i Miskolc-området. Vi hører bl.a. om, hvordan den tidligere Fidesz-borgmester tvang de fattige romasamfund ud af byen for at komme problemer som kriminalitet og racisme til livs.

Efter indlogering på Hotel Pannonia (ca. kl. 18.30) går vi en kort vandring til byens centrale del og hører om de økonomiske udfordringer i Miskolc-regionen, som er en af EU’s fattigste.

 

Dag 5, fredag 24. april 2020 (Miskolc - Debrecen)

Vi starter dagen med at møde politiker-aktivisten János Szűcs, der har romabaggrund. Han er uddannet i England, men er vendt tilbage til sin fødeegn for at gøre en forskel for fattige romaer. En af planerne er at danne en selvstændig romaprovins, som kan sikre romaerne – der om få årtier vil udgøre op mod 30 procent af alle ungarere – bedre vilkår.

Efter en frokostpause kører vi mod Ungarns andenstørste by Debrecen – hvor vi også skal overnatte. På vej dertil gør vi et stop hos LEGOs fabrik i byen Nyíregyháza. LEGO fik penge af den ungarske stat for at åbne fabrikken, og for nylig blev den udbygget. Her taler vi med den danske ansvarlige for fabrikken og hører, hvad den nye ungarske arbejdsmarkedslov betyder for arbejderne. Ifølge kritikere af loven, kan den reelt føre til en 6-dages arbejdsuge; loven er lavet som et forsøg på at komme manglen på arbejdskraft til livs.

Ca. kl. 17 ankommer vi i Debrecen, hvor vi bor på Grand Hotel Aranybika. Efter indtjekningen på vores hotel går vi på en lille rundtur i den centrale bydel for at få lidt fornemmelse af byen og vælge et spisested.

Deo Rejse Den Store Reformerte Kirke I Debrecen Zlatko

Den store reformerte kirke i Debrecen, Ungarns andenstørste by med godt 200.000 indbyggere.

 

Dag 6, lørdag 25. april 2020 (Debrecen - Szeged)

Vi begynder dagen med gåtur rundt i Debrecens hyggelige om end ret kommunistisk prægede gadebillede. Blandt andet besøger vi den calvinistiske kirke, et symbol på religiøsiteten i denne del af Ungarn.

Efter byvandringen pakker vi vores ting i bussen og kører mod Szeged (i alt ca. 4 timers kørsel).  Den første del af køreturen går gennem Hortobágy National Park (ca. 30 minutters kørsel fra Debrecen), som er en unik grøn plet på den store flade puszta-slette. Her rider ungarske cowboys på heste gennem landskabet, og det rige fugleliv trækker folk til fra hele Europa.

Vi holder frokostpause i området, hvor vi selvfølgelig også skal have en hortobágy-pandekage.

Efter frokosten kører vi videre i et par timer og gør holdt i den lille provinsby Hódmezövásárhely. Hvorfor lige her? Fordi byen i 2018 gav et spinkelt håb til oppositionen om, at de kunne samle sig mod Orbán. Det skete, da en uafhængig kandidat overraskende vandt borgmestervalget i byen, indtil da Fidesz-højborg gennem 30 år. Vi arbejder på at møde borgmesteren, Peter Márki-Zay, og høre om hans oplevelser i de dramatiske dage omkring valget i 2018 – og om hvordan han i dag arbejder langsigtet på at ”redde” Ungarn fra Orbáns politiske og samfundsmæssige jerngreb.

Ca. kl. 16.00 fortsætter vi videre til Szeged (ca. 30 minutters kørsel). Efter indkvartering på vores hotel, Tisza Hotel, tager vi en lille rundtur og ser den centrale bydel. Rundturen afsluttes ved en restauration, hvor vi har reserveret plads til fællesspisning.

 

Dag 7, søndag 26. april 2020 (Szeged - Kbh.)

Kl. 9.00. Vi tjekker ud af hotellet og pakker vores ting i bussen, hvorefter vi går på tur i byen. Vi møder et par gadekunstnere fra det satiriske To-Halede Hundeparti, som ved hjælp af humor og happenings forsøger at udstille Orbán-regimet. Hundepartiets aktivister viser os noget af deres gadekunst og fortæller om, hvilken rolle satire spiller i seriøs politik.

Efter en kort frokostpause kører vi gennem grænseområdet nær den serbiske grænse, som blev genstand for mange europæiske nyhedshistorie om den store flygtningebølge fra krigen i Syrien i 2015. Det var også her, Orbán kom på alles læber i 2015, da han opsatte et grænsehegn for at stoppe flygtningestrømmen.

Herefter kører vi mod Budapest og lufthavnen, men på vejen kører vi forbi nogle af de landbrug, ejet af venner til Orbán, som på det seneste er blevet vidt kritiseret for misbrug af EU-midler.

Vi planlægger at finde et godt stop på ruten tilbage mod lufthavnen, hvor vi kan spise en lille bid mad, før vi slutter ved lufthavnen i Budapest, hvorfra vi flyver med Norwegian kl. 21:40 og hjemkomst kl. 23.30 i Kastrup.

Forbehold for justeringer

 

Omtale og anmeldelser af Lasse Skytt og bogen Orbánland:

Anmeldelser af Vibe Termansens "Kampen om Centraleuropa":

 

Læs mere om handelsbetingelser for DEO rejser

Rejsegarantifonden