Bosnien-Hercegovina, Montenegro og Kroatien - forår 2021

Afgang: 26. marts 2021

Hjemkomst: 3. april 2021

9 dages rejse med natur, historie og politik

Bosnien-Hercegovina, Montenegro og Kroatien - forår 2021

Vi kommer rundt om historien og sætter spot på demokratiske udfordringer, ulighed, korruption og nationalisme. Vi møder også de engagerede ildsjæle bag flere af de senere års opståede borgerinitiativer. Vi oplever vidunderlig natur og historiske byer.

Vi oplever arbejderbyen Tuzla, det multikulturelle Sarajevo, naturparken Sutjeska, den smukke Kotorbugt og den berømte middelalderby Dubrovnik. Fra bjerge til det blå Adriaterhav.

Pris: 9.800 kr. (9.600 kr. for medlemmer af DEO). Prisen inkluderer flyrejse tur/retur, bustransfer fra København til Malmø på udrejsen, busrejse i Bosnien, Montenegro og Kroatien, 8 overnatninger på hoteller med morgenmad (2 i Tuzla, 2 i Sarajevo, 1 i Sutjeska nationalpark, 2 i Kotor og 1 i Dubrovnik). Desuden er inkluderet tre frokoster, en aftensmad og entreer. Tillæg for enkeltværelse 1.450 kr.

Rejselederne er Zlatko Jovanovic, som er Ph.D. i historie med speciale i nationalisme, identitet, populærkultur og populisme i det tidligere Jugoslavien, opvokset i Bosnien-Hercegovina, bosat i Danmark siden 1993 og Finn Ellegaard, der er stifter af DEO og DEO rejser.

Rejseplan (forbehold for justeringer)

Dag 1, fredag 26. marts 2021

Morgenafgang med bus fra Københavns Hovedbanegård til Malmø Lufthavn. Afgang kl. 6.30 fra Ingerslevsgade (overfor DGI-huset), med opsamling ved Danhostel Amager kl. 6.45. (DEO har indgået rabataftale om overnatning på Danhostel).

Flyafgang fra Malmø kl. 8.55 og ankomst i Tuzla Lufthavn kl. 11.05. Her venter vores bus på at køre os de 20 km. til Tuzla. Herefter er dagens program følgende:

Kl. 13.00 spiser vi en hurtig frokost på en lille restaurant på vores hotel Hotel Tuzla.

Kl. 14.00 møder vi byens socialdemokratiske borgmester Jasmin Imamovic og hører bl.a. om, hvordan det kan være at Tuzla, som en undtagelse i Bosnien-Hercegovina, siden 1990 altid har haft et bystyre domineret af ikke-nationalistiske partier.

Kl. 15.30 går vi på en to-timers byvandring til Slana Banja parken, hvor vi får fortællingen om den multietniske arbejderby Tuzla, om krigen i 1990erne, den internationale solidaritet med byens minearbejdere og om de store sociale optøjer, som startede i Tuzlas nedlagte fabrikker i februar 2014 og spredte sig derfra til resten af Bosnien.

Kl. 19.00 Afgang til fællesspisning på en restauration (20 minutters gang).

Dag 2, lørdag 27. marts 2021

Kl. 9.00 møde på hotellet med Vehid Sehic fra Tuzla Borger Forum. Forum blev dannet under krigen i 1990erne og har lige siden været den ngo i Bosnien der har kæmpet mest ihærdigt for at genskabe tillid mellem de forskellige etniske grupper i landet og gode naborelationer mellem de nye lande der opstod efter Jugoslaviens sammenbrud. 

Kl. 11.00 møder vi nogle frivillige der hjælper det stigende antal flygtninge og migranter som er strandet i Bosnien. Mødet starter på hotellet, hvor vi får en kort introduktion til situationen, hvorefter vil de frivillige tage os på en kort vandretur og viser os organisationens depot og et part steder, hvor de gennemrejsende flygtninge og migranter samles, overnatter m.m.    

Kl. 12.30 frokostpause i den gamle bydel.

Kl. 17.00 mødes vi med solidaritetsforeningen Radnicki Univerzitet / Front Slobode, en arbejder/akademiker gruppe der opstod under optøjerne i 2014, og som arbejder for at forbedre arbejdernes vilkår.

Kl. 18.00 Aftenen er fri.

Dag 3, søndag 28. marts 2021

 Deo Rejse Marked I Bosnien Paa Vejen Fra Tuzla Til Srebrenica

'Alt-mulig-marked' i Østbosnien - billedet er taget på en tidligere DEO-rejse.

Kl. 9.00 pakker vi bagagen i bussen og kører til Srebrenica (ca. 2 t. kørsel), som i 1990erne var scenen for den værste massakre i Europa siden 2. Verdenskrig. På køreturen vil der også være oplæg om Bosniens historie, borgerkrigen, operationen Bøllebank og Srebrenica-massakren.

Kl. 11.00 besøger vi Folkedrabsmuseet i Srebrenica, hvorefter vi mødes med mødrene til nogle af de 8.000 mænd og drenge, der blev henrettet af Ratko Mladić’ styrker i juni 1995. Vi skal høre om mødrenes kamp for at stille FN og Holland til ansvar for ikke at beskytte Srebrenicas indbyggere, og om stadig at lede efter familiemedlemmer 20 år efter massakren. 

Kl. 13.30 spiser vi frokost i den nærliggende by Bratunac, inden vi kl. 14.30 kører til Sarajevo. Under turen vil der være oplæg om Dayton-aftalen og Bosniens geografi.

kl. 18 ankommer vi til vores hotel i Sarajevo, som ligger i nærheden af Baščaršija, den gamle tyrkiske bydel og lige ved siden af Latinerbroen, hvor drabet på Franz Ferdinand udløste startskuddet til 1. Verdenskrig. Efter indkvartering tager vi en lille rundtur og ser den centrale bydel, hvorefter aftenen er fri til at vælge et spisested og opleve stemningen i den gamle by. 

Dag 4, mandag 29. marts 2021

Kl. 9.00 møder vi den danske konsul Mirza Durmisevic, der fortæller om Sarajevo og sit arbejde.

Kl. 10.00 afgang på byvandring via bazarområdet og gågaden til Velikiparken. Kl. 11.30 en times frokostpause i området.

Kl. 12.45 indtjekning og møde på EU’s ambassade, hvor vi hører om EU’s rolle i Bosnien-Hercegovina og om landets komplicerede politiske system, begge dele direkte konsekvenser af Dayton-aftalen fra 1995, der blev afslutningen på krigen i Bosnien.

kl. 14.30 fri tid til at udforske byen på egen hånd og eventualt besøge nogle museer, udsigtspunkter, nyde en af byens mange cafeer eller lign. 

Kl. 17.00 mødes vi på hotellet med det multietniske parti Vores Parti. Det er et nyt parti som er vokset støt siden sin opståen i 2008. Fra at være et lille opositionsparti står partiet nu efter valget i oktober 2018 som et af de regerende partier i flere kantoner i Bosnien - ikke mindst i hovedstaden Sarajevo. Vi hører om partiets politiske program og om den helt nye situation, der er opstået efter valget i 2018.

Kl. 18.00 er aftenen fri.

Deo Rejse Sarajevo

Aftensolen i Sarajevo - billedet er taget på en tidligere DEO-rejse.

Dag 5, tirsdag 30. marts 2021

Kl. 9.00 afgang fra hotellet med bagage. På vej ud af byen besøger vi Tunnelmuseet, der ligger ved lufthavnen. Det viser den tunnel, som indbyggerne gravede under belejringen i 1993, og som sikrede byen kontakt til omverden.

Kl. 10.30 kører vi sydpå mod Sutjeska nationalpark. Parken er den ældste og mest mangfoldige i Bosnien-Hercegovina og er hjemsted for Bosanski Maglić, landets højeste bjerg. Der er ca. to timers kørsel, og vi spiser frokost undervejs i den lille by Foca. På busturen vil der være oplæg om Balkans historie, herunder sekularisme og moderne religion i Bosnien. Vi hører også om europæisk islam og om saudiarabiske interesser i dagens Bosnien.

Midt på eftermiddagen ankommer vi til vores hotel, midt i nationalparken. Efter indkvartering ser vi de massive stenmonumenter, der er rejst til minde om Slaget ved Sutjeska mellem de jugoslaviske partisaner og tyskerne. Vi hører et oplæg om slaget, som var en afgørende sejr for partisanerne og blev et vendepunkt i 2. Verdenskrig på Balkan. Efterfølgende er der mulighed for at vandre i nationalparken eller slappe af på hotellet.

Kl. 19.00 er der fælles middag i hotellets restaurant. 

Deo Rejse Samfund Sutjeska Nationalpark

Bjergene i nationalparken Sutjeska - billedet er taget på en tidligere DEO-rejse.

Dag 6, onsdag 31. marts 2021

Kl. 9.30 afgang med bagage. Vi kører til Kotor i Montenegro med en frokostpause i Trebinje undervejs. På turen vil der være oplæg om Montenegros historie og politiske situation og status som EU-ansøgerland, korruption, demokrati og NATO-medlemskab.

Kl. 16.00 ankommer vi til vores hotel i Kotor. efter indloggering mødes vi med Tomislav Zegura, som er hovedredaktøren af en lille radiostation. Han vil fortælle om området, om radioen, om situationen i Montenegro og om den NGO, som driver radioen, og som især henvender sig til unge mennesker.

Kl. 18.30 er aftenen fri, hvor der måske vil være mulighed for at bade i bugtens klare vand, slappe af på terrassen og nyde udsigten over den storslåede Kotorbugt og Montenegros sorte bjerge, eller gå ind til byen.

Dag 7, torsdag 1. april 2021

Kl. 9.00 besøger vi skolen Osnovna Škola Njegoš lige uden for den gamle by i Kotor, hvor direktøren Dragutin Šćekić vil fortælle om skole- og uddannelsespolitik i Montenegro – i forhold til nationalitets- og socialpolitik.

Kl. 11.00 møder vi igen Tomislav Zegura, som nu vil lede os på en byvandring i den Unesco-beskyttede Kotor by, med dens labyrint af brostensbelagte og mange små pladser. Vi kommer bl.a. til at kigge nærmere på den gamle bymur fra det 13. og 14. århundrede, samt den katolske Trypthon-katedral fra det 11. århundrede og den smukke ortodokse Skt. Nikolas-kirke.

Fra kl. 13 er dagen fri til at opleve på egen hånd, herunder en vandring på bymuren, der går op af bjerget, hvor der er en fantastisk udsigt over byen og bugten.

Deo Rejse Finn Gaar Ned Fra Bymurens Top I Kotor

Udsigt fra bymuren i Kotor - billedet er taget på en tidligere DEO-rejse.

Dag 8, fredag 2. april 2021

Kl. 8.30 afgang til Cavtat/Dubrovnik. Vi kører langs Kotorbugten ud til Adriaterhavet og følger den dramatiske kystlinje til Dubrovnik, byen der af mange bliver omtalt som den smukkeste i hele Middelhavet. Ved grænsen til Kroatien kører vi også ind i EU, som landet blev en del af i 2013. Vi vil i bussen høre oplæg om Kroatiens turbulente historie, om krigen i 1990'erne og om den nuværende politiske og økonomiske situation. 

Kl. 12.00 ankommer vi til Cavtat, hvor vi holder frokostpause, indtjekker på Hotel Epidaurus og kører til Dubrovnik centrum.

Kl. 16.30 går vi på en halvanden times byvandring i Dubrovniks gamle bydel, der allerede i 1970 blev føjet til UNESCO’s verdensarvsliste. Vi skal bl.a. se den imponerende bymur, der siden det 7. århundrede har beskyttet Dubrovnik mod angreb fra søsiden, men vandring på muren kan gøres individuelt.

Kl. 21.00 planlægger vi efter at kunne sejle hjem til hotellet i Cavtat.

Deo Rejse Den Gamle By I Dubrovnik

Den gamle Dubrovnik-by - billedet er taget på en tidligere DEO-rejse. 

Dag 9, lørdag 3. april 2021

Kl. 10.00 møde med Ljubo Nikolic (m.fl.) fra Srdj je grad (Srdj er også byen). Srdj je grad er en borgerliste, der stiller op til lokalvalg i Dubrovnik med et politisk program, der skal fremme gennemsigtighed og offentlig debat på især byplanlægningsområdet. 

Efter frokost kører vi til Lufthavnen i Dubrovnik, hvorfra vi flyver kl. 15.20 med ankomst i Kastrup kl. 17.40.

Forbehold for justeringer.

Læs mere her, om handelsbetingelser for DEO rejser

Rejsegarantifonden