Estland, Letland og Litauen - forår 2021

Afgang: 7. maj 2021

Hjemkomst: 15. maj 2021

9 dages rejse gennem tre fascinerende og vidt forskellige lande

Estland, Letland og Litauen - forår 2021

Oplev charmerende Vilnius, den baltiske metropol Riga, kulturbyen Tartu og middelalderbyen Tallinn. Vi møder en mangfoldighed af ildsjæle, organisationer og politikere, der gør os klogere på de tre små lande, hvor den voldsomme historie betyder så meget for samfundet i dag.

De tre lande har gennem krige og udvandring mistet en stor del af deres befolkning i det 20. århundrede, mens nye er kommet til fra Rusland. Hvordan er den politiske tænkning præget af historien, udfordringerne med store mindretal, forskellige sprog, forskelligt historiesyn, og en stor nabo mod øst?

Vi oplever den charmerende renæssanceby Vilnius i Litauen, Letlands hovedstad, storbyen Riga med Jugendstilen, Estlands kreative og intellektuelle hovedstad Tartu med regionens ældste universitet og den udsøgt velbevarede middelalderby Tallinn. Smuk hjemtur med indsejling gennem Stockholms skærgård.

Prisen er 8.800 kr (medlemmer af DEO kun 8.400 kr). Prisen inkluderer busrejse, seks overnatninger i dobbeltværelse på hotel med morgenmad, færgebilletter samt to overnatninger i 4-køjes kahytter, to middage og en folkloreaften. Tillæg for enkeltværelse på hotellerne 1.280 kr. Tillæg for 2-køjes kahyt på færgerne 510 kr..

Turen foregår i en 4-stjernet bus. Vi kører fra Randers, over Fyn, Høje Taastrup, Karlshamn-Klaipeda og hjem via Tallinn-Stockholm. Der bliver to overnatninger i Vilnius, to i Riga, en i Tartu og en i Tallinn. Derudover bliver der to overnatninger på færger.

Rejselederne er Michael Birkkjær Lauritsen, cand.mag. i historie og Europastudier, som har rejst ekstensivt i de baltiske lande, Polen og Bruxelles som rejseleder og i andre sammenhænge. Stort netværk blandt græsrødder og organisationer i bl.a. Baltikum og Finn Ellegaard, stifter af DEO, DEO rejser, NOTAT og meget andet. 45 år som central græsrod i den danske Europa-debat. Har rejst ekstensivt i Baltikum, Polen, Bruxelles og på Balkan, ikke mindst som logistisk rejseleder med DEO. Stort netværk i Danmark og Europa.

Rejseplan (forbehold for justeringer)

Dag 1, fredag 7. maj 2021

Kørsel til Karlshamn med afgang fra Auning kl. 7.00, Randers Banegård kl. 7.25, Tilst ved tankstationen/McDonald's på Havkærvej kl. 8.15, Vejle ved afkørsel 61A kl. 9.05, Fredericia Station til højre for hovedudgangen kl. 9.35, pause på rastepladsen Knudshoved v/Nyborg til kl. 11.30, Høje Taastrup station (taxasiden) kl. 13.30. Vi kører over Øresundsbroen med ankomst Karlshamn færgehavn omkring kl. 17. Færgen afgår kl. 19 og ankommer til Klaipeda lørdag morgen kl. 9. Det er langsom og rolig sejlads, så man nyder sejlturen uden vipperi, og kan købe aftensmad ombord.

Dag 2, lørdag 8. maj 2021

Indsejlingen i den store industrihavn er en oplevelse, derefter kørsel fra Klaipeda til Vilnius - ca. 300 km. Undervejs spiser vi frokost i byen Elektrenai, der i 1960ernes sovjettid blev bygget sammen med et elektricitetsværk med tilhørende kølesø - og vi hører om regionens svære energipolitiske spørgsmål. Vi ankommer til Hotel Panorama i Vilnius ca. kl 16.00.

Kl. 17.30 på Uzupio Kavine skal vi møde Rūta Kačkutė, der er direktør for Litauens Nationalmuseum om udvandring og livet i Litauen, samt Ida Harboe Knudsen, der har forsket i det litauiske landbrug og henholdsvis Sovjetunionen og EU's påvirkning af landbruget og samfundet generelt. (mødet foregår på dansk)

Kl. 19.30 er der fri til aftensmad.

Dag 3, søndag 9. maj 2021

Kl. 9.00 er der afgang på byvandring med Giedrius Tamasevicius, PhD og lektor i dansk på Vilnius Universitet. Vi kommer omkring det gamle jødiske kvarter, besøger den selvudråbte 'republik' og kunstnerbydel Uzupis, Domkirken, Universitetet, Præsidentpaladset, m.m. i den charmerende by. (byvandringen foregår på dansk)

Efter en frokostpause skal vi i Litauens parlament Seimas og møde den tidligere aktivist og nuværende parlamentsmedlem Tomas Tomalinas, næstformand i Litauens grønne bondeparti, Lithuanian Farmers and Greens Union. Partiet er ved sidste valg gået fra 1 til 54 medlemmer i Parlamentet. (mødet er på engelsk med dansk resumé)

Kl. 16 slutter vi i Parlamentet og resten af dagen er fri.

Dag 4, mandag 10. maj 2021

Kl. 9.00 afgang til Riga - ca. 300 km. Undervejs en frokostpause og et besøg på 'Korshøjen', som er kommet til at symbolisere både den litauiske frihedskamp under Sovjetunionen, national stolthed og katolisismens stærke stilling i Litauen. Ankomst til Hotel Rixwell Gertrude i Riga ca. kl. 16.30.

Herefter afgang til en folkloreaften med spisning og underholdning i Rigas nationalbibliotek.

Dag 5, tirsdag 11. maj 2021

Kl. 9.00 er der afgang med bussen til Riga-forstaden Imanta, hvor vi sammen med Liana Andzane har aftalt et besøg på et gymnasium for russisktalende elever.

Kl. 10.00 møder vi nogle undervisere fra gymnasiet for at høre om, hvilke udfordringer de som mindretal står med, hvordan de oplever dagligdagen og hvad de tænker om fremtiden. Vi vil også høre om generelt, hvilke udfordringer og fordele et to-sproget land har. Liana Andzane vil resumere. Hun er selv lette fra det russiske mindretal - og dansktalende.

Kl. 12.00 Kører vi tilbage til Riga centrum, hvor dagen vil være fri til at opleve byen på egen hånd. Undervejs i bussen vil Liana svare på spørgsmål.

Dag 6, onsdag 12. maj 2021

Kl. 8.00 afgang mod Tartu - ca. 250 km. med lille pause undervejs. Når vi ankommer i Tartu, spiser vi frokost samlet.

Kl. 12.30 ankomst til Aparaaditehas i Tartu. Det er et gammelt fabrikskompleks der er lavet til kulturcenter. Her skal vi spise frokost og mødes med Merike Jürna, der vil fortælle om stedet og vise os rundt. Merike Jürna er fra Estland og arbejder som sprogforsker og underviser i dansk på Tartu Universitet. Merika har både læst og arbejdet med dansk i København i længere tid, som dansk-underviser på Studieskolen og ph.d.-studerende ved Københavns Universitet. 

Besøget afsluttes med, at Merike viser os lidt af byen fra bussen.

Kl. 16.00 tjekker vi ind på Hotel Dorpat og aftenen er fri til at opleve den intime og charmerende by på egen hånd.

Dag 7, torsdag 13. maj 2021

Afgang mod Tallin kl. 8.30 - ca. 200 km. med frokostpause undervejs. I udkanten af Tallinn stopper vi ved den legendariske sangfestivalplads i udkanten af Tallinn og ved 'Bronzesoldaten', det kontroversielle mindesmærke for Sovjetunionens soldater under Anden Verdenskrig.

Kl. 14.00 ankommer på vores hotel og indkvarterer os.

Kl. 15.00 afgang på byvandring med Mads Michael Hastrup Nilsson, der er forfatter til bogen Estland før og nu. Han har boet i Estland i tyve år og har tidligere arbejdet på Danmarks Ambassade.

Kl. 17.30 er dagen fri til at opleve mere af den overskuelige bymidte på egen hånd.

Dag 8, fredag 14. maj 2021

Kl. 9.00 læsses bagagen i bussen og formiddagen er fri til at opleve byen på egen hånd. 

Kl 12.30 kører vi til Tallinns Tekniske Universitet, der ligger i en af Tallinns Brezhnev-forstæder, hvor vi skal møde Karsten Stæhr, en dansk økonomiprofessor på universitetet, som har boet en årrække i Estland.

Kl. 16.00 afgang til færgen som sejler kl. 18.00.

Dag 9, lørdag 15. maj 2021

Morgenen prydes af flere timers sejlads ind til Stockholm igennem den smukke skærgård. Hjemkørsel fra Stockholm med spisepause på Motel Vätterleden kl. ca. 14. Via Helsingborg-Helsingør forventer vi ankomst til Høje Taastrup inden kl. 20, Nyborg kl. 22, Fredericia kl. ca. 23, Tilst/Aarhus ca. kl. 24, Randers ca. kl. 00.30, Auning ca. kl. 01.

Forbehold for justeringer i programmet

Læs mere her, om handelsbetingelser for DEO rejser

Rejsegarantifonden