Forår i Grækenland - 2021

Afgang: 12. februar 2021

Hjemkomst: 19. februar 2021

8 dages rejse på opdagelse i den græske nationale identitet

Grækenland - forår 2021

Vi skal se mange forskellige sider af Grækenland og besøge tre forskellige byer, som hver for sig repræsenterer en vigtig periode i landets historie og er med til at definere grækerne i dag. Vi møder politikere, græsrødder og tænkere og hører om historie, flygtninge, økonomisk krise og fremtiden.

Vi starter i Thessaloniki, og som vi bevæger os sydpå, går vi på forskellige måder også tilbage i historien. Thessaloniki repræsenterer det multikulturelle osmanniske Grækenland og er samtidig en pulserende storby i udvikling – på vej ud af krisen. Vi hører om mangfoldighed dengang og nu og møder en politiker, en forsker og en journalist, der hver især giver deres syn på situationen i byen og landet - bl.a. flygtningekrisen og Grækenlands forhold til nabolandene. Fra Thessaloniki kører vi mod syd; først til Volos og dernæst til Athen. I Volos sætter vi fokus på Grækenland som nationalstat, på forholdet mellem religion og national identitet i Grækenland og på nogle alternative måder at håndtere den store økonomiske krise, der ramte landet i slutningen af 00'erne. På vej til Athen, og i selve Athen, hører vi om, hvordan oldtidens Grækenland som Europas vugge både er kilde til inspiration, eksistensberettigelse, men også en tung byrde for et lille fattigt land. Her skal vi bl.a. møde forskere, politikere og aktivister og tale med dem om Grækenlands forhold til Danmark og Europa; om krisen og om civilsamfundet.

Rejsen byder også på stop (mellem Volos og Athen) i den smukke bjerglandsby Arachova og det antikke Delphi.

Pris: 9.800 kr. (9.600 kr. for medlemmer af DEO). Prisen inkluderer flyrejse tur/retur, busrejse i Grækenland, 7 overnatninger på hoteller med morgenmad (2 i Thessaloniki, 2 i Volos og 3 i Athen). Desuden er inkluderet alle entreer. Tillæg for enkeltværelse 1.330 kr.

Rejselederne er Trine Stauning Willert, som er Ph.D. i Grækenlandsstudier med speciale i nationale fortællinger. Trine har undervist og forsket i Grækenland ved flere forskellige universiteter og har for nyligt stiftet Det Græske Institut i København, hvor hun arbejder for at udbrede kendskabet til Grækenlands mangfoldige kultur og historie. Trine taler flydende græsk og har et stort netværk blandt græske intellektuelle, forfattere og musikere. Hun fører jer rundt sammen med Zlatko Jovanovic, som er Ph.D. i historie med speciale i nationalisme, identitet, populærkultur og populisme i det tidligere Jugoslavien, opvokset i Bosnien-Hercegovina, bosat i Danmark siden 1993.

Rejseprogram (forbehold for justeringer)

Dag 1, fredag 12. februar 2021

København-Thessaloniki
Vi mødes i Københavns Lufthavn om morgenen. Vi planlægger efter en morgenafgang fra Kastrup og ankomst i Thessaloniki midt på eftermiddagen. Vi bliver hentet i lufthavnen, og følgende indkvarteret på Hotel ABC, hvor vi skal bo i Thessaloniki.

17.30: Efter indkvartering tager vi på byvandring og hører om Thessalonikis mangfoldige fortid samt besøger et par seværdige og historisk interessante steder. Byvandringen afsluttes ved en restaurant i nærheden af hotellet, hvor vi har reserveret plads til at spise aftensmad sammen.

Dag 2, lørdag 13. februar 2021

Thessaloniki
Vi starter dagen med et besøg på Aristoteles Universitet i Thessaloniki. Det er interessant, fordi det er landets andetstørste (efter Athen), og fordi det er bygget oven på byens jødiske begravelsesplads, der var Europas ældste, indtil den blev destrueret under den tyske besættelse i 1942. På universitetet møder to forskere: Den norske Vemund Aarbakke som vil give os en introduktion til navnestriden mellem Grækenland og Nordmakedonien og det makedonske spørgsmål og litteraturprofessor Venetia Apostolidou som vil fortælle om et uddannelsesprojekt for muslimske minoritetsbørn i Thrakien i Nordgrækenland.

Om eftermiddagen besøger vi NGO’en Elpida Home (Hjem for håb), hvor vi møder repræsentanter fra forskellige lokale initiativer til flygtningehjælp, herunder hjælp til traumatiserede flygtningebørn og unge.

Herefter er resten af dagen fri til at opleve byen og dens stemning på egen hånd.

Samfundsrejse Graekenland Thessaloniki

'Det hvide tårn' i Thessaloniki - billede fra rejsedeltager 2019

Dag 3, søndag 14. februar 2021

Thessaloniki og Volos
Kl. 09.00: Vi tjekker ud af hotellet og pakker vores ting i bussen, hvorefter vi besøger det Jødiske museum i Thessaloniki, hvor vi bl.a. vil se eksponater fra den jødiske begravelsesplads. Her vil vi også høre om, hvad byens tidligere borgmester Yiannis Boutaris (2010-2019) har gjort for at anerkende Thessalonikis århundrede lange jødiske fortid som endte med Holocaust.

Kl. 11.30-13.30: Frokostpause, hvorefter vi kører til Volos (knap 3 timers kørsel). På vejen hører vi om den økonomiske krise og om den ortodokse kirkes betydning for græsk national identitet. Køreturen byder også på en udsigt til Olympos-bjerget, mens byen Volos ligger smukt ved foden af Pelion-bjerget og ud til vandet. Det var herfra at Jason sejlede ud med sine argonauter i togtet efter Det gyldne Skind.

Kl. 17.00: Ankomst i Volos og indtjekning på Hotel Kypseli, hvor vi skal bo.

Kl. 18.30: Efter indkvartering tager vi en lille rundtur (20 min.) langs havet og til den gamle bydel, hvor der er reserveret plads til spisning på en restauration.

Dag 4, mandag 15. februar 2021

Volos
Kl. 10.00: Vi besøger Volos Akademi for Teologiske Studier, hvor vi bl.a. vil møde Biskop Ignatius. Akademiet har været med til at forme en kritik af den ortodokse kirkes udtalte nationalisme, og biskoppen har taget initiativ til dialog med andre trosretninger og inklusion af marginaliserede grupper som f.eks. græske romaer, ligesom han er en vigtig humanitær stemme i debatten om flygtninge i Grækenland. Vi vil også høre om, hvordan religion og national identitet hænger sammen på Balkan.

Udover besøget på Akademiet vil dagen byde på et møde med lokale aktivister der i 2012 etablerede TEM - en alternativ lokal valuta og et byttesystem, der skulle hjælpe indbyggerne i Volos igennem krisen. Vi arbejder på at møde stifterne af systemet og hører om baggrunden og ideerne bag dette projekt, samt hvordan systemet fungerede, og hvad der er tilbage i dag. Vi slutter dagen med et besøg hos en lokal solidaritetsforening, der hjælper fattige grækere og flygtninge der bor i forstaden Nea Ionia i udkanten af Volos. 

Dag 5, tirsdag 16. februar 2021

Volos - Delphi og Arachova - Athen
Kl. 08.00: Vi tjekker ud af hotellet og pakker vores ting i bussen, som kører os mod Delphi. På vejen vil der være oplæg om antikkens betydning for moderne græsk historie og selvforståelse.

Kl. 11.30 ankommer vi til Delphi, hvor vores guide bl.a. vil vise os Apollontemplet, skathusene og teateret. 

Kl. 14.00-16.00: Frokostpause i den nærliggende Arachova - en smuk bjerglandsby på den sydlige skråning af det mytiske bjerg Parnassos. Et skisportsmekka og turiststop, der har bevaret sin særlige lokale identitet. 

Efter stop i Delphi og Arachova fortsætter vi mod Athen (knap 3 timers kørsel), hvor vi forventer at være ved vores hoteller omkring kl. 19.00. På turen til Athen vil vi høre mere om Grækenlands nyere historie som baggrund for at forstå landets politiske landskab. I Athen bor vi på Adams Hotel og Hotel Phaedra, der ligger centralt i Athen, meget tæt ved hinanden.

Aftenen er derefter fri til på egen hånd at udforske det meget charmerende område omkring hotellerne og finde et sted at spise.

Dag 6, onsdag 17. februar 2021

Athen
Kl. 09:30: Vi starter dagen med en to-timers byvandring i den gamle bydel Plaka. På turen vil vi bl.a. høre om den ’glemte’ osmanniske arv og om Grækenlands nyere historie.

Kl. 11.30-15.00: Fri tid til frokostpause og evt. besøg på Akropolis eller anden selvvalgt aktivitet. 

Kl. 15.00 kører vi til Stavros Niarchos Kulturcenter. Centret er et positivt eksempel på levende civilsamfund og privat-offentlige partnerskaber. Vi møder en repræsentant for centrets ledelse og hører om centrets tilblivelse og aktiviteter samt om det privat-offentlige partnerskab.

Ca. kl. 18.30 er vi tilbage ved vores hoteller, hvorefter aftenen er fri. Dog vil DEO booke bord på én af café, hvor de, der skulle have lyst til at spise en let middag sammensat af forskellige småretter (meze) og høre traditionel græsk musik, kan deltage på egen regning.

 

Samfundsrejse det gamle Athen

Det gamle Athen - billede fra en rejsedeltager 2019

Dag 7, torsdag 18. februar 2021

Athen
Kl. 09.00: Går vi fra hotellet til hjemløse-avisen Shedia (tømmerflåde), hvor vi møder chefredaktøren Chris Alefantis og hører om avisens arbejde og om hjemløsheden i Athen. Efter mødet vil der være mulighed for de, der er interesseret (kun et begrænset antal), at tage på en anderledes byvandring ledet af hjemløse guider og se ’det usynlige Athen’, som de fleste turister ikke ser.

Kl. 12.00-13.30: Frokostpause i området

Kl. 13.45: Besøger vi det nærliggende Europakontor for 'Valgforbundet af Venstreorienterede Partier SYRIZA', hvor vi vil høre om paritets syn på krisen, EU's politik og Grækenlands fremtid samt forbundets sikkert lærerige erfaring som magtparti.

Kl. 16.00 møder vi journalisten Dimitris Psarras som vil fortælle om det nazistiske parti Gyldent Daggry og en stor retssag som i øjeblikket kører mod nogle af partiets ledende personer.  

Fra kl. 17.00 er der fri til at opleve byen på egen hånd.

Dag 8, fredag 19. februar 2021

Athen
Kl. 10.00-11.00: Besøger vi det nærliggende Danske Institut, hvor vi vil høre om instituttets arbejde og historiske bånd mellem Danmark og Grækenland.

Kl. 12.00 kører vi til lufthavnen. Vi planlægger efter en eftermiddagsafgang med ankomst i Kastrup om aftenen.

Forbehold for justeringer, da visse møder stadig mangler bekræftelse.

Læs mere her, om handelsbetingelser for DEO rejser

Rejsegarantifonden