Hvad vil vi med bankerne?

DEO Projekter

Hvad vil vi med bankerne?

Hvad skal bankerne låne ud til? Hvor kommer bankernes penge fra? Skal banker andet end at tjene penge? Er nogle banker for store? Kan samfundet styre bankerne og hvilken rolle spiller EU’s Bankunion?

Det er nogle af de spørgsmål DEO tager op i 10 debatter rundt i hele Danmark.

Lokale debatter

Med dette projekt tager DEO debatten ud til 10 byer i hele Danmark, og engagerer danskerne i at tage stilling til, hvilke banker vi vil have, og hvordan vi får dem.

Kom og deltag i det nærmeste møde for dig.

Pris 50 kr., 20 kr. for studerende og gratis for DEO-medlemmer. Mødedeltagerne får desuden et eksemplar af bogen.

København torsdag den 3. november kl. 19-21 

Næstved tirsdag den 15. november kl. 19-20.30

Holbæk torsdag den 17. november kl. 19-20.30

Odense onsdag den 16. november kl. 17-18.30

Kolding torsdag den 24. november kl. 17-18.30

Vejle torsdag den 10. november kl. 19-20.30 

Aarhus onsdag den 7. december kl. 17-18.30

Randers onsdag den 23. november kl. 17-18.30 

Herning onsdag den 30. november kl. 17-18.30 

Aalborg tirsdag den 29. november kl. 17-18.30 

Debatbog

Forud for debatterne udgiver vi en bog, hvori fem eksperter giver deres perspektiv på bankernes rolle i samfundet, reguleringen af bankerne og hvad der skal til for at sikre sunde banker. De fem er:

Pehrson 2  

Lars Pehrson har som direktør for Merkur Andelskasse konkrete erfaringer med, hvordan bankregulering påvirker små og store banker. Han oplever at det er blevet sværere at drive banker, der har andre formål end alene at tjene penge til aktionærerne. Han deltager aktivt i det internationale netværk 'Global Alliance for Banking on Values'.

 Inge Roepke Kvadrat  

Inge Røpke er professor i økologisk økonomi. Hendes forskning handler om bæredygtig omstilling, forbrug og miljø. Hun arbejder aktuelt med, hvordan det finansielle system kan indrettes, så man undgår økonomiske bobler og finanskriser og istedet fremmer bæredygtig omstilling.

 Portraet Ole Bjerg MF2  

Ole Bjerg er økonomisk filosof og har udgivet en række bøger om, hvad penge er, og hvordan de i dag skabes i private banker. Han er en af hovedkræfterne i foreningen Gode Penge, der ønsker en pengereform med henblik på at skabe et mere demokratisk og stabilt pengesystem.

 Jesper  

Jesper Jespersen er professor i økonomi og har udgivet bøger og artikler om europæisk økonomi. Han interesserer sig særligt for, hvordan vi kan blive bedre til at skabe arbejde til alle. Helt centralt i hans arbejde står spørgsmålet om, hvordan man kan omdirigere pengene fra spekulation til investeringer i arbejdspladser.

 Kenneth Haar  

Kenneth Haar er analytiker i organisationen Corporate Europe Observatory, der arbejder med europæisk politik og særligt holder øje med erhvervslivets lobbyisme og indflydelse i Bruxelles. Han interesserer sig især for handelspolitik og økonomisk politik og har i mange år fulgt reguleringen af banker og udviklingen af bankunionen.

Projektet er støttet af Europa-Nævnet

Logo Stoettet Af Europanaevnet