EU-nyt
DEO producerer politiske analyser til brug for alle i debatten om demokrati, EU og de europæiske lande
Bliv klogere og hold dig opdateret på denne side. Læs mere om DEO her

Belarusisk eksil-opposition: ”Vi forstår nu, at vores vigtigste opgave er at hjælpe Ukraine til sejr”
ANALYSE. I dag, d. 9. august, er det tre år siden det stærkt omdiskuterede præsidentvalg i Belarus, hvor Aleksandr Lukasjenko, kendt som Europas sidste diktator, genindsatte sig selv på posten. Hvor står frihedskampen i dag, og hvordan påvirkes den af Ukrainekrigen og en stigende trussel fra Rusland?
Demokratiet i Belarus har trange kår, men håbet lever
ANALYSE. Med vold og censur gør den belarussiske præsident Aleksandr Lukasjenko et ihærdigt forsøg på at eliminere enhver politisk modstand. Imens arbejder oppositionen ufortrødent fra sit eksil i Vilnius på at forberede en demokratisk transition.
Slette-Mettes europæiske selskab
ANALYSE. Aflivede mink, Grækenlandsaftalen som sikrede euroen og EU’s køb af Pfizers Covid-vacciner har alle noget tilfælles: Afgørende beslutninger blev truffet i nu slettede tekstbeskeder og raderede mails.
Lobby-ekspert: ”Når våbenindustriens konkurrenceevne er et mål i sig selv, bliver jeg forskrækket”
INTERVIEW. Ifølge Kenneth Haar spiller en magtfuld våbenlobby i disse år ind på en gennemgribende militarisering af EU, der for alvor har fået medvind med krigen i Ukraine. Vi tog en snak med ham om den militaristiske udvikling og den europæiske våbenindustris nye guldalder.
Eurovision 2023 – UKraine welcomes you
I år er Storbritannien trådt til som vikarvært til årets Eurovision, da Ukraine, der vandt Eurovision i 2022, er forhindret i at afholde begivenheden på grund af krigen i landet. Læs mere om værtskabet, favoritten og de 37 bidrag i denne artikel.
Bioetiker: ”Det er også dit ansvar, når EU ikke redder klimaet”
INTERVIEW. Historien burde efterhånden have lært os, at forandring ikke kommer dumpende fra oven, men skal presses igennem nedefra. Skal klimakampen lykkes, må hver enkelt derfor påtage sig et individuelt ansvar i den fælles mission for en grøn fremtid. Det argumenterer bioetiker Mickey Gjerris for i ny debatbog, hvori han undersøger naturkriserne i et etisk perspektiv.
EU’s nye kurs: Teknokratisk keynesianisme
ANALYSE. EU-Kommissionens udspil om øget statsstøtte til private virksomheder, samordnet industripolitik og nye lån bryder med de med regler som hidtil har styret den økonomiske politik i EU.
Svensk formandskab mellem EU-Classic og ny geopolitik
EU vil blive mere grønt, mere sikkert og mere frit, hvis den svenske regerings prioriteringer som EU-formandskab får fuldt gennemslag i foråret. Men det er ikke så sikkert.
2023: Et helt særligt EU-år for Kroatien
I år er det 10 år siden Kroatien blev EU-medlemsland. Hvad har medlemskabet betydet for landet? Hvor står landet i forhold til retsstaten, civilsamfund og mediefriheden? Hvad er status på grønomstilling – og hvad er de første reaktioner på, at landet fra d. 1. januar er indtrådt i både Schengen og eurosamarbejde?