Praktisk information
Deltagelse er gratis, men tilmelding nødvendig.
Selv om flertallet af de danske vælgere blev overbevist om de økonomiske perspektiver ved et dansk medlemskab ved EF-afstemningen i 1972, så viste meningsmålingerne, at danskerne samtidig var imod et føderalt eller politiske Europa.
Derudover, og på trods af afstemningens resultat, var mange vælgere ikke overbeviste om EF-fortalernes påstand om, at EF ville forblive et mellemstatsligt samarbejde med økonomiske fordele. Med henvisning til Rom-traktatens erklæring om et stadig tættere samarbejde påpegede modstanderne, at medlemskabet kun var første skridt på vejen mod stadig større integration og mere suverænitetsafgivelse.
Diskussionen om dansk suverænitet, og hvordan vi bevarer den inden for rammen af EU, fylder fortsat meget her 50 år efter det danske ja. En underliggende debat, som knytter sig til at alle spørgsmål om Danmarks forhold til det europæiske samarbejde, uanset hvilke dele af samarbejdet, der debatteres.
Åbnede det danske ja til EF en bagdør for suverænitetsafgivelse, der med tiden blot er blevet større og større, eller er EU med til sikre dansk selvbestemmelse? Og er det muligt at opveje afgivelsen af formel suverænitet, som det danske medlemskab indebærer, med den indflydelse, vi har som medlemsland?
Oplæg og debat med Malte Frøslee Ibsen og Jesper Vestermark Køber.
Malte Frøslee Ibsen
Malte er ekstern lektor ved Institut for Statskundskab på Københavns Universitet. Han er en flittig benyttet kommentator i medierne om bl.a. EU, europæisk politik og populisme og forfatter til bogen ‘Den nye internationale: Hvorfor venstrefløjen skal omfavne Europa og demokratisere verden’.
Jesper Vestermark Køber
Jesper er postdoc ved Saxo-Instituttet ved Københavns Universitet, hvor han blandt andet forsker i nærdemokrati og demokratihistorie. Han er forfatter til bogen ‘Det lille systemskifte’ i serien ‘100 danmarkshistorier’ fra Aarhus Universitetsforlag.
Det er gratis at deltage, og på dagen får du mulighed for at få et gratis eksemplar af vores bog ”Danmark i EU – 50 år fortalt gennem folkeafstemninger”.