Praktisk information
Debatarrangementet er gratis, men tilmelding nødvendigt.
Tilmeld dig her.
Europa-Parlamentsvalget i 2019 var i høj grad et klimavalg. Den grønne dagsorden var stærkt definerende og medvirkede til at lokke rekordmange EU-borgere til stemmeurnerne. Siden da har klimatiltagene slået gnister i Unionen. Den store European Green Deal skal sikre et klimaneutralt EU i 2050. Fit For 55 er et mellemliggende skridt, der indebærer en halvering i EU’s drivhusgasemissioner frem til 2030. Og den europæiske klimalov forpligter EU-landene retsligt til at nå målene for både 2030 og 2050 og fastlægger rammerne for de nødvendige tiltag i EU og medlemsstaterne.
Efter i mange år at have halset langt efter klimatoget, synes EU nu at lægge sporene til en højhastighedsomstilling, hvor alle – også transport og landbrug – må stramme sig an. Men samtidig med at klimaforandringer og nødvendigheden af grøn omstilling fylder stadig mere blandt medier og politikere såvel som i borgernes hverdag, peger nylige undersøgelser på, at klimapolitikken fylder markant mindre i vælgernes bevidsthed end tidligere.
Spørgsmålet er, hvad der er gået galt i klimakampen, og hvilken betydning det får for det kommende Europa-Parlamentsvalg i 2024?
Kom til oplæg og debat om, hvem der bestemmer klimapolitikken i EU, hvor vi måler temperaturen på den altid glohede klimadebat med Rasmus Nørlem Sørensen og Dorte Jagetic Andersen.
Rasmus Nørlem Sørensen er sekretariatsleder og chefanalytiker i Demokrati i Europa Oplysningsforbundet (DEO). Rasmus er ekspert i europæisk politik og demokrati og optræder jævnligt i medierne som EU-ekspert samt skriver og holder oplæg om alle aspekter af EU-politik. Han er desuden ansvarshavende redaktør af DEO’s bogserie Samfundstanker.
Dorte Jagetic Andersen er lektor ved Institut for Statskundskab på Syddansk Universitet, hvor hun også er med i SDU’s Climate Cluster, der har en mission om at bidrage med løsninger på et klimaneutralt samfund senest i 2050.
Arrangementet er en del af DEO’s årsprogram, der har modtaget støtte fra Europa-Nævnet.