Praktisk information
Debatmødet er gratis, men tilmelding nødvendigt.
Tilmeld dig her.
Danskerne stemte ja til EF-medlemskab ved en folkeafstemning den 2. oktober 1972. Tre måneder senere, den 1. januar i 1973, blev Danmark formelt optaget i samarbejdet. Men debatten om det europæiske samarbejde har i alle årene været særdeles levende og konfliktfyldt. Ikke mindre end ni folkeafstemninger har danskerne været til om nye traktater eller afskaffelsen af forbehold.
DEO inviterer til foredrag, hvor vi tager dig med gennem 50 års EU-historie med billeder, videoer og anekdoter, og til debat om Danmarks fortid og fremtid i EU. Den første del af arrangementet giver dig altså mulighed for at mindes eller hilse på:
- 1970’erne: Folkeafstemningen om dansk medlemskab af EF, ungdomsoprøret og den kolde krig
- 1980’erne: EF-pakken, miljøbevægelsen, fattigfirserne og Berlinmurens fald
- 1990’erne: Maastricht-traktaten, historiens afslutning og globaliseringsmodstanden
- 2000’erne: Euro-afstemningen, krigen mod terror og EU’s udvidelse mod øst
- 2010’erne: Finanskrisen, klimabevægelsen som det nye ungdomsoprør og brexit.
Mød herefter Jens Blom-Hansen i en debat om Danmarks forhold til EU.
Jens Blom-Hansen
Jens Blom-Hansen er professor ved Institut for Statskundskab på Aarhus Universitet, hvor han blandt andet forsker i EU og Europa.
Det er gratis at deltage, og på dagen får du mulighed for at få et gratis eksemplar af vores bog Danmark i EU – 50 år forklaret gennem folkeafstemninger.
Arrangeres af DEO i samarbejde med Dokk1 og er en del af et fælles projekt om 50-året for dansk EU-medlemskab, der bliver afviklet i et samarbejde mellem DEO, Europabevægelsen, Nyt Europa, Folketingets EU-oplysning og Folkebevægelsen mod EU. Projektet er finansieret af Europa-Nævnet.