Praktisk information
Debatten er gratis, men tilmelding nødvendig.
Tilmeld dig her, så modtager du et link samme dag, som onlinedebatten foregår.
Linket skal du bruge, til at logge på mødet fra din computer.
Det bliver sværere og sværere for europæerne at få børn på naturlig vis. Forskningen peger på, at en vigtig del af årsagen er, at vi alle sammen i hverdagen udsættes for en lang række stoffer, der påvirker vores kroppe. Det er særligt tydeligt at sædkvaliteten bliver dårligere og dårligere.
Et stort EU-finansieret studie har netop vist, at samtlige 13.000 testpersoner i 28 lande (EU og UK) havde alarmerende høje niveauer af hormonforstyrrende stoffer og andre skadelige kemikalier i blodet. For en fjerdedel af testpersonerne blev niveauerne vurderet at være klart sundhedsskadelige.
I 2007 vedtog man i EU kemikalielovgivningen REACH, hvor man ikke forbød disse stoffer, men lovede at nye regler ville være på plads i 2020. I 2020 blev det som en del af Green Deal vedtaget, at stofferne skulle reguleres i 2022, men det er stadig ikke på plads og det går langsomt i EU-Kommissionen.
Kan vi overlade det til almindelige forbrugere at skulle tjekke varedeklarationen på tøj, køkkenting, plejeprodukter og fødevarer – eller skal producenterne tage mere ansvar? Kan EU gøre noget for at regulere hormonforstyrrende stoffer?
Kom til onlinedebat med fertilitetsforsker Anders Rehfeld og politikerne Margrete Auken (SF) og Marianne Lynghøj (V). Mette Frobenius modererer debatten.
Anders Rehfeld, Ph.d og fertilitetsforsker ved Rigshospitalet. Anders har siden 2013 forsket i, hvordan hormonforstyrrende stoffer påvirker sædcellers funktion, og hvilke konsekvenser det har for fertiliteten.
Margrete Auken, mangeårigt medlem af Europa-Parlamentet for SF, medlem af miljø- og sundhedsudvalget (ENVI).
Marianne Lynghøj, Venstre, kandidat til Europaparlamentsvalget i 2024. Marianne arbejder som chefkonsulent i Landbrug og fødevarer, og har tidligere været rådgiver for minister Ulla Tørnæs.
Mette Frobenius vil føre os kyndigt igennem debatten, hvor du også vil få mulighed for at stille spørgsmål.
Onlinedebatten har modtaget støtte fra Europa-Nævnet.