
Praktisk information
Deltagelse gratis, men tilmelding nødvendig.
Tilmeld dig på siden her.
Tyskland har som det største land i EU altid spillet en central rolle, men indenrigspolitiske problemer har mindsket landets indflydelse. I november 2024 brød den tyske regering sammen efter, at forbundskansleren, Olaf Scholz, havde fyret landets finansminister Christian Lindner (FDP). En fyreseddel der resulterede i, at alle partiets (FDP) ministre trak sig fra den tyske koalitionsregering bestående af det socialdemokratiske SPD, De Grønne og det liberale FDP.
Kollapset af koalitionsregeringen betyder, at Tyskland nu står overfor nyvalg den 23. februar 2025. Et valg der kommer til at finde sted et halvt år før planlagt. Det kristendemokratiske tyske parti CDU og partiets leder Friedrich Merz står godt i tyske meningsmålinger, hvorimod meningsmålingerne viser vælgernes utilfredshed med Olaf Scholz’ trafiklysregering.
Denne utilfredshed kunne man også se ved Europa-Parlamentsvalget 2024, hvor det højrenationale parti Alternative für Deutschland oplevede en historisk andenplads og dermed overhalede Olaf Scholz’ parti SPD, der faldt til 14,5 procent – en halvering siden Forbundsdagsvalget i 2021. Også de øvrige regeringspartier, De Grønne og det liberale FDP, fik markante nederlag.
Valgresultaterne afspejler en utilfredshed med regeringens håndtering af centrale udfordringer som økonomi, klima og migration. Det politiske Tyskland er lige nu i en krise, der understreger dybere problemer i tysk politik, herunder en fragmenteret vælgerbase og stigende polarisering mellem politiske fløje, som sætter spørgsmålstegn ved landets evne til at føre en stabil og sammenhængende kurs fremover – både nationalt og i EU.
Hvad betyder AfD’s fremgang for Tysklands rolle i det fremtidige EU-samarbejde? Vil Tyskland fortsat være et af de lande der er med til at svinge taktstokken i EU? Er den tysk-franske motor, der længe har været en af drivkrafterne bag EU-samarbejdet, ved at løbe tør for benzin? Hvad er på spil til valget i februar 2025?
Kom til debat med Tysklandseksperterne Mads Jedzini og Tobias de Fønss Wung-Sung og hør mere om konsekvenserne af valget i Tyskland, og hvad det kommer til at betyde for det fremtidige EU-samarbejde. Vibe Termansen er moderator på debatmødet.

Mads Jedzini
Mads Jedzini er analytiker hos Tænketanken Europa og Tysklandsekspert. Han vil på debatmødet komme nærmere ind på den nuværende politiske situation i Tyskland samt valgets betydning for EU’s rolle i det fremtidige EU-samarbejde.

Tobias de Fønss Wung-Sung
Tobias de Fønss Wung-Sung er historiker, postdoc ved Institut for Engelsk, Germansk og Romansk på Københavns Universitet og er ph.d. fra Syddansk Universitet. Han vil på debatmødet komme nærmere ind på den historiske vinkel på Tysklands rolle i EU og tysk politik gennem tiden.

Vibe Termansen
Vibe Termansen er journalist, forfatter og historiker med særligt kendskab til Centraleuropas historie, politik og samfundsforhold.
Foto: Simon Klein-Knudsen