Praktisk information
Debatten er gratis, men tilmelding nødvendig.
Tilmeld dig her, så modtager du et link samme dag, som onlinedebatten foregår.
Linket skal du bruge, til at logge på mødet fra din computer.
Biodiversiteten falder i hastigt tempo og mere end 1.800 arter af dyr og planter er i fare for at uddø i Danmark. Biodiversitetsrådet skriver i en rapport, at Danmark reelt kun har 2 procent beskyttet natur, som er meget langt fra de 30 procent, der er målsætningen i EU og langt fra gennemsnittet på 10 procent beskyttet natur i medlemslandene.
EU’s naturgenopretningsforordning blev foreslået af EU-Kommissionen i 2022 og forhandles lige nu i Bruxelles af EU’s medlemslande. Forslaget opstiller bindene mål for genopretning af naturen og skal helt overordnet sikre, at 20 procent af Europas natur på land og i havet skal være genoprettet i 2030. Hjørnestenen i EU’s naturbeskyttelse er EU’s biodiversitetsstrategi, hvor EU og medlemslandene er enige i at føre biodiversiteten ind på en kurs mod genopretning i senest 2030. Strategien er også et centralt element i EU’s Green Deal.
EU har dermed høje ambitioner om at få mere beskyttet natur i Europa frem mod 2030, men loven om naturbeskyttelse er stødt på nogle gevaldige fartbump på vej igennem lovgivningsprocessen. Mange EU-lande, herunder Danmark, har stillet sig kritisk overfor målsætningen om at genoprette og beskytte 20% af EU’s areal, fordi det kommer til at ske på bekostning af vores landbrug, skovbrug og fiskeri.
Samtidig siger kritikere af naturloven, at den kan gå ud over klimatilpasningen, når det for eksempel tager længere tid at få godkendt nye projekter til grøn energi. Men holder det argument? Og hvad er i længden billigst? At beskytte erhvervsinteresser nu eller betale regningen for tabet af natur og levesteder senere?
Kom til debat og hør, hvad der er op og ned i debatten om mere beskyttet natur i Europa – kan vi nå at vende udviklingen, så tabet af vild natur bliver stoppet? Og hvilket kompromis ser ud til at blive landet i Bruxelles? Hvordan passer biodiversitetsloven ind i EU’s Green Deal?
Kom til debat med Erik Poulsen, der sidder i Europa-Parlamentet for Venstre, hvor han som medlem af ENVI har fulgt behandlingen af naturgenopretningsloven tæt, og Rikke Lauritsen, der er kandidat til Europa-Parlamentsvalget for SF, og hør mere om, hvad de mener, at EU kan gøre for at beskytte og redde naturen i EU.