Praktisk information
Startsted: Tyvelhøjvej mellem Agri og Strandkær (8400 Ebeltoft) på 56°13'34.0"N 10°33'08.4"E. Et sted uden bygning og GPS-adresse.
Naturvandringen er gratis, men tilmelding nødvendig.
Tilmeld dig her.
Kom med på eventyr i Mols Bjerge, hvor vi kigger på konkrete tiltag for at skabe mere biodiversitet og beskytte sjældne arter i nationalparken. Efterfølgende fortæller EU-ekspert Kristian Emil Mariager og ekspert i EU’s skov- og naturpolitik Anne-Sofie Sadolin Henningsen, om EU gør nok for at redde skovene og naturen, og om politikken virker. Medbring tøj til årstiden og måske lidt i termokanden til at varme sig på.
Verden har siden 1990 mistet over 420 millioner hektar skov. Det svarer til 10 procent af verdens skovareal. I kampen mod klimaforandringer spiller skoven en stor rolle. Den store fældning og afbrænding af særligt tropisk skov har udledt store mængder CO2 til atmosfæren, og den globale afskovning står for omkring 11 procent af de globale CO2-udledninger. Konsekvenserne er også store for biodiversiteten i skovene, som 80 procent af jordens landlevende arter er afhængige af.
Mellem 80-90 procent af skovrydningen i verden skyldes udvidelse af landbrugsarealer, så der kan produceres mere soja og palmeolie. Det er blandt andet vores forbrug af disse produkter her i Europa, der er med til at lægge et enormt pres på skovene globalt. Vi europæere udgør 6 procent af verdens befolkning, men står for 16% af al skovrydning.
I EU har man accepteret, at skovene er vigtige at beskytte. Derfor har man lavet en skovstrategi for at forbedre skovenes biodiversitet. Et af de vigtigste elementer i denne strategi er EU’s nye lov mod skovrydning, som blev vedtaget i foråret, og hvis formål er at sikre, at varer importeret til og eksporteret fra EU ikke har medført skovrydning.
Den nye lov er et rigtig godt skridt mod at beskytte skovene, men samtidig har EU stemplet afbrænding af træbaseret biomasse som CO2-neutralt, og det har vist sig utroligt svært for EU at blive enige om tiltag, der skal sikre, at EU’s egen natur genoprettes.
Spørgsmålet er derfor, om den nye lov mod skovrydning alene kan fjerne presset på skovene? Gør EU overhovedet nok for at beskytte skovene og naturen? Og er der en konflikt mellem EU’s klimatiltag og naturbeskyttelse?
Kom med på naturvandring i Mols Bjerge med en naturguide, som vil fortælle om Mols Bjerge. Efterfølgende vil skovekspert Anne-Sofie Sadolin Henningsen og EU-ekspert Rasmus Nørlem Sørensen lægge op til debat om EU’s nye lov mod skovrydning og skovstrategi.
Praktisk: Gåtur i let terræn og god vej/sti. Tøj og fodtøj til dagens vejr.
Anne-Sofie Sadolin Henningsen
Anne-Sofie Sadolin Henningsen er rådgiver hos Verdens Skove og beskæftiger sig primært med EU’s grønne politik, herunder afskovning. Hun har blandt andet arbejdet med loven mod skovrydning og Verdens Skoves kampagne mod EU’s handelsaftale med Mercosur-landene (Brasilien, Argentina, Paraguay og Uruguay).
Kristian Emil Mariager
Kristian Emil Mariager er projektleder i DEO. Han er medforfatter til den kommende bog Hvad er EU? – Vælgerens guide til Europa-Parlamentsvalget samt forfatter til den internationale håndbog Democracy as Practice – European Politics, Democracy and Climate Change.
DEO og den grønne organisation Verdens Skove har sammen udgivet bogen Er EU’s grønne politik helt i skoven? I efteråret 2023 arrangerer vi en stribe skovvandringer med EU-debat. Arrangementerne er støttet af Europa-Nævnet.