Hvad sker der i Kroatien? - Aarhus

Onsdag den 5. februar 2020, kl. 17.00-18.30

Dokk1, Hack Kampmanns Plads 2, 8000 Aarhus

Debatmøde med Zlatko Jovanovic

Hvad sker der i Kroatien? - Aarhus

Kom til debat om EU’s nyeste medlemsland og hør om, hvilken betydning præsidentvalget og EU-formandskabet kommer til at have for forholdet til nabolandene på Balkan og for den fremtidige EU-udvidelse.

Kroatien er EU's nyeste medlemsland, og varetager fra 1. januar 2020 EU-formandskabet. Næsten samtidigt har landet fået en ny præsident, da den tidligere socialdemokratiske premierminister Zoran Milanovic ved anden runde af præsidentvalget den 5. januar overraskende komfortabelt slog den siddende nationalkonservative præsident Kolinda Grabar Kitarovic.

De største valgemner var den massive udvandring, som Kroatien har oplevet siden indtrædelsen i EU i 2013, forholdet til nabolandende på Balkan og det stigende antal flygtninge, som forsøger at komme ind i landet igennem nabolandet Bosnien-Hercegovina.

Hvor stor en rolle spillede disse i det egentlige opgør mellem de to kandidater? Hvordan kan valgresultat komme til at påvirke parlamentsvalget, der skal afvikles i løbet af 2020? Hvilken betydning kommer EU-formandskabet, præsidentvalget og det snarlige parlamentsvalg til at have for Kroatiens forhold til nabolandene og for de øvrige Balkanlandes optagelse i EU?

Zlatko Jovanovic er ekspert i Balkan, forfatter til Samfundstanker #11, "Skal hele Balkan med i EU?" og ph.d. i historie med speciale i nationalisme, identitet og populærkultur på Balkan under Jugoslavien og efterfølgende. Han arbejder som områdeekspert, projekt- og rejseleder i DEO med særligt fokus på Balkan og Sydøsteuropa.

Deltagelse: 50 kr. inkl. et eksemplar af bogen "Skal hele Balkan med i EU?". Kun 20 kr. for studerende. Gratis for betalende medlemmer af DEO.