En hvid ko af glasfiber i naturtro størrelse var for fem år siden medvirkende til, at rekordmange unge i Billund stemte ved Europa-Parlamentsvalget. Den store ko var med, når den lokale EP-kandidat, Asger Christensen (V), der driver en gård med malkekøer i Jordrup, tog ud for at mødes med folk.
“Koen vakte opsigt blandt de unge, når vi lavede uddelingsaktioner ved Campus Grindsted, fortæller Steffen Stustad,” der dengang var kampagneleder i den lokale afdeling af Venstres Ungdom (VU).
Gummirøjsere er noget, man husker
På Campus Grindsted er gymnasie, erhvervsskole, landbrugsskole og flere andre ungdomsuddannelser samlet, og både VU og andre ungdomspolitiske partier var aktive på området.Tricket for VU’erne var at have koen som blikfang og samtidig byde de unge på morgenmad.
“Vi havde god succes med at kombinere lidt godt at spise med nogle korte og præcise politiske budskaber,” fortæller den tidligere VU’er.
Så hjalp det ifølge Steffen Stustad også, at Asger Christensen (V) lod de fine sko og slipset blive hjemme på gården og troppede op til uddelingerne i gummistøvler.
“Det er noget, de unge husker rigtig godt, hvis man står der i gummirøjsere med en stor ko i glasfiber og deler noget ud. De skæve vinkler er vigtige, når vi skal nå de unge vælgere,” siger Steffen Stustad.
Danmarks rekord i unge stemmer
Valgresultatet for de unge i Billund blev fremragende. Dobbelt så mange som normalt var en tur i stemmeboksen, og stemmeprocenten steg fra 29 procent i EP-valget i 2014 til 59 procent i 2019.
Børnenes hovedstad blev dermed det sted i landet, hvor stemmeprocent blandt de unge steg mest, men det var ikke kun koen, der skabte succesen.
“Det er klart, at koen ikke har gjort det hele alene,” siger Steffen Stustad.
“Det handlede også om, at den lokale afdeling af VU var ret stærk på det tidspunkt. Det betød, at vi havde vores daglige gang inde på Campus Grindsted og kunne snakke med de andre unge i pauserne og få skabt den relation, som man ikke får som politiker. De unge går jo ikke ned og stemmer, fordi Asger Christensen har stået og delt morgenmad ud i en halv time.”
Samtidig var der en åbenhed i og omkring Campus så de politiske ungdomspartier havde mulighed for at komme ud med deres budskaber. Det var, ifølge Steffen Stustad, nøglen til at nå de unge.
“Det gør noget, når unge snakker politik med andre unge i stedet for, at det er voksne, der forsøger at kommunikere til de unge. Så er det som om, man er lidt mere lydhør. Jeg tror, det var den drivende kraft bag, at vi fik så mange ned til stemmeurnerne ved sidste EP-valg.”
Hør hele interviewet med Steffen Studstad her.
Hypen om koen er forbi
Vi spoler tiden frem til maj 2024. Asger Christensen (V) stiller igen op til EP-valget, men hvis han stadig har koen og tager den med ud i valgkampen, så skal han ikke regne med samme respons som sidst.
“Folk dukker ikke op til vælgermøder, som man gjorde førhen. Hvis man forsøger at lave et fedt arrangement for de unge – det kunne være at give burgere og tale politik – så kommer de ikke,” siger Steffen Stustad.
Han er nu formand for Venstres lokale vælgerforening i Billund og mærker tydeligt, at interessen for politik er forsvundet. Det er blevet svært at mobilisere unge til at være med i VU, og der er nu ikke en eneste VU’er til stede på Campus Grindsted. Nærmeste gymnasium med aktive VU’er er i Vejle.
“Det ligger lidt i tidens ånd, at det med politik er kedeligt og usexet. Og det, at skulle sige til vennerne, at man vil tage til et politisk arrangement, er bare ikke fedt blandt de unge,” siger Steffen Stustad.
Campus er nu lukket land for partierne
De politiske partier må heller ikke længere komme ind og dele materiale ud på Campus Grindsted. De skal holde sig udenfor og stå med andre partier. Det er endda svært at få lov til at stå foran byens supermarkeder med en folder.
“De er bange for, at det kun er Venstres vinkel, de unge får. Det synes jeg egentlig er ærgerligt, også i takt med at jeg selv er blevet voksen. Jeg synes jo, at det er vigtigt, at de unge møder politkere og organisationsfolk, der brænder for det, de gør og kæmper for demokratiet. Det har jeg på fornemmelsen, at mange unge ikke møder ellers.”
Af samme grund tror Steffen Stustad også, det bliver svært at bibeholde den gode stemmeprocent blandt de unge i Billund.
“Man kan håbe, at de unge familier, som også mødte talstærkt op ved valget i 2019, kan være med til at holde stemmeprocenten oppe,” siger han og peger desuden på den udenrigs- og sikkerhedspolitiske situation.
“Krigen i Ukraine kan gøre valget nærværende for mange. Det bilder jeg mig ind, at de unge også forholder sig til,” siger han.
Gode initiativer trækker unge til stemmeboksen
Et par hundrede kilometer fra Billund mod øst finder man DUF, Dansk Ungdoms Fællesråd, der holder til i en større villa på det ydre Østerbro.
Huset summer af unge, der er i gang med at forberede events og kampagner, der skal få flere unge ud at stemme til EP-valget og forkvinde Christine Ravn Lund er forsigtig optimist.
“Jeg tror, vi holder niveauet fra sidst, men det afhænger bl.a. af, hvor meget man aktivt prioriterer at opfordre unge til at stemme under valgkampen,” siger hun og forklarer:
“Vi ved, at for at få unge hen at stemme, især første gang, er det vigtigt, at der er nogle gode valginitiativer, der gør det nemt og tilgængeligt.”
Det kan ifølge DUF være, at man synliggør fællesskabet ved at stemme sammen, mobiliserer via SMS, sørger for let tilgængelig information eller bruger rollemodeller.
“Det kan have en god effekt, at nogen af dem, man ser op til, siger ‘hey, det er vigtigt at gå ned og stemme’,” siger Christine Ravn Lund.
En god rollemodel kan være ens morfar såvel som en influencer.
“Det er helt ok at være kreativ og tænke ud af boksen i forhold til, hvem der kan influere.”
Kommer der mange gode valginitiaitver, så regner Christine Ravn Lund med, at de unge finder vej til stemmeboksen.
“For vi har masser af holdninger til det samfund og det kontinent, vi lever i,” siger DUF’s forkvinde.
Unge kandidater vækker andre unge
DUF gør selv sit til at opfordre unge til at stemme og har blandt andet lavet en valgtest med EP-kandidater under 30 år.
“Man skal jo ikke stemme på en ung kandidat, fordi man er ung. Man skal stemme på den kandidat, man er mest enig med. Men det er godt at have et overlap og nogen at spejle sig i,” siger Christine Ravn Lund.
Derfor er det ifølge DUF’s forkvinde også positivt, at en gruppe af de unge EP-kandidater har lavet et debathold, som de turnerer rundt med på gymnasier og andre uddannelsessteder, så man kan se, at der også er nogle unge, der går op i politik.
Hør hele interviewet med Christine Ravn Lund her.
Artiklen og Podcast er en del af projektet “Marianne Skovlund dækker EP-valget”, der er finansieret med tilskud fra Europa-Nævnet. Ansvaret for indholdet er alene tilskudsmodtagers.