I et berømt essay fra 1784 rejste den tyske filosof, Immanuel Kant, spørgsmålet: Hvad er oplysning? Som borger i et enevældigt kejserdømme måtte han finde svaret i et kompromis mellem statens absolutte krav om lydighed og et forsvar for den frie tanke. Hans løsning blev i slagordsform påbuddet: Tænk, hvad du vil, om hvad du vil, men adlyd!
Vi lever ikke i et autoritært samfund, der kan sammenlignes med det tyske kejserdømme i slutningen af 1700-tallet. Men vi er som borgere sat midlertidig i et parallelt dilemma. Vi må adlyde regeringen og statens regulering af vores forsamlingsfrihed og bevægelsesfrihed – under hensyn til det højere formål at redde vores medborgeres liv. Kritiske medier og den kritiske folkeoplysning kan ikke meningsfuldt udfordre statens ret og pligt til at tage drastiske skridt – både økonomisk og rettighedsmæssigt.
Men vi kan værne om den frie tanke, der slås fast i Kants diktum: Tænk hvad du vil. Det håber vi, at I vil gøre ved at læse med i vores bogserie Samfundstanker, som vi stiller gratis til rådighed for den offentlighed, der i dag ikke kan være levende og nærværende på fysiske debatmøder, men må praktiseres fra hjemmefronten.
Der er rigelig nyhedsdækning og opdateringer på Coronakrisens udvikling. Derfor vælger vi at byde ind med anledninger til eftertanke, om alle de store spørgsmål til samfundets udvikling, der er relevante både nu og efter krisens tåger letter. Vi håber, at I vil læse med her på siden.
Vores hjemsendte medarbejdere forsøger også at formidle deres tanker, arbejdssituation og overvejelser om EU’s rolle i Corona-krisen på de sociale medier. Følg os på Facebook, Twitter og LinkedIn.
Støt vores arbejde
DEO bliver ligesom alle andre organisationer, firmaer og mange privatpersoner økonomisk berørt af krisen. Vi kan derfor godt bruge en håndsrækning. Tegn selv eller inspirér andre til medlemskab og støt vores arbejde i en svær tid. Det koster kun 300 kr. om året. Så får du også vores fire årlige bogudgivelser sendt med posten.