DEO’s chefanalytiker og sekretariatsleder Rasmus Nørlem Sørensen var i P1 Orientering onsdag den 11. maj for at kommentere den spanske Pegasus-skandale. Skandalen omhandler spyware-programmet Pegasus, der er blevet fundet installeret på flere ledende catalanske politikeres telefoner i forbindelse med den spanske efterretningstjenestes overvågning af dem. Pegasus er et program, der giver overvågeren mulighed for at aktivere telefonens mikrofon og kamera – naturligvis uden den aflyttedes viden – så overvågeren dermed uforstyrret kan lytte og se med.
Siden er det dog også kommet frem, at ikke kun catalanske politikere er blevet aflyttet. Programmet er faktisk også blevet fundet på telefoner tilhørende spanske ministre og politikere – tilsyneladende uden den spanske efterretningstjenestes viden. I alt drejer det sig om 200 spanske politikere og ministre, herunder premierministeren og forsvarsministeren. Selvom man på stående fod ikke ved særligt meget i denne del af sagen, forklarer Rasmus Nørlem Sørensen, at mistanken, som følge af et datalæk sidste år, retter sig imod Marokko.
Chefen for efterretningstjeneste opsagt
Som konsekvens af skandalen er chefen for efterretningstjenesten Paz Estaban blevet opsagt, da tjenesten i flere henseender har fejlet eklatant, forklarer Rasmus Nørlem Sørensen. For det første i forbindelse med spionagen af de 200 spanske toppolitikere, herunder premierministeren og forsvarsministeren, som har foregået i et års tid uden, at det er blevet opdaget. Dernæst i forbindelse med de catalanske politikere, der sidder i det catalanske parlament og som regeringens støtteparti i det spanske parlament. Her har regeringen endda selv godkendt overvågningen af dem. Rasmus Nørlem Sørensen forklarer, at den prompte opsigelse af Paz Esteban derfor bl.a. ses i lyset af, at regeringen nu også forsøger at gøre skaden god igen efter at have bestilt aflytning af sit eget støtteparti.
En sag for EU?
De 200 telefonnumre kommer som nævnt fra et læk i juli 2021, hvor 50.000 telefonnumre overvåget af Pegasus blev offentliggjort. Programmet Pegasus er udviklet af det israelske sikkerhedsfirma NSO Group og markedsføres som en service til efterretnings- og politienheder i kampen mod kriminalitet, forklarer Rasmus Nørlem Sørensen. Men, som Rasmus Nørlem Sørensen gør opmærksom på, så har sagen i Spanien også tydeliggjort, at programmet kan bruges til aflytninger af politikere, hvilket viser, at det også kan misbruges. Derfor har EU nedsat et undersøgelsesudvalg for at komme til bunds i sagen.
Da programmet vedrører de enkelte landes efterretningstjenester, har EU ingen kompetence til at gøre noget. Det kan dog, ifølge Rasmus Nørlem Sørensen, ændre sig, hvis en af følgende to ting kommer til at udspille sig: For det første hvis det kommer frem, at programmet bruges til overvågning af helt normale og lovlydige borgere, hvilket ville være i strid med EU’s charter for grundlæggende rettigheder. For det andet, hvis det også kommer frem, at der er blevet brugt EU-midler i udviklingen af softwaren – hvilket ikke er usandsynligt – da producenten i Israel har fået tilført penge af EU’s forsvarsstøtteprogram.
Sagen, der blot er i sin vorden, vil blive fulgt tæt af Rasmus Nørlem Sørensen og DEO.
Hør Rasmus Nørlem Sørensen forklare sagen i P1 Orientering her:
https://www.dr.dk/lyd/p1/orientering/orientering-2022-05-11 [fra 48:06]