Der blev festet igennem hos SF ovenpå partiets sejr ved EP-valget søndag aften. Partiet fik knap hver femte stemme og vandt et ekstra mandat, så de nu har tre.
– SF’s succes viser, at en betydelig del af befolkningen ønsker sig et grønnere Europa, siger Derek Beach, EU-forsker og professor på Institut for Statskundskab, Aarhus Universitet.
SF’s valgresultat blev så godt, at partiet fik flere stemmer end Socialdemokratiet og blev landets største.
”Det er helt vildt,” har været en fast kommentar fra spidskandidat Kira Marie Peter-Hansen, mens særligt regeringspartierne er gået i tænkeboksen.
For valget var samtidig det dårligste nogensinde for Socialdemokratiet, selvom partiet beholdt sine tre mandater, og samlet set fik de tre partier i SVM-regeringen kun 36,2 procent af stemmerne.
Danskere stemmer ikke i protest
Det har fået mange kommentatorer og politikere til at se valgresultatet som en grov afstraffelse af regeringen.
– Det her er et vink med en vognstang, og jeg hører efter, sagde statsminister, Mette Frederiksen til DR tirsdag morgen.
Men ifølge Derek Beach er der ikke meget, der tyder på, at EP-valget har den midtvejsdynamik, der tales så meget om.
– Det er et nemt narrativ for medier og kommentatorer, men der er ikke meget empirisk belæg for det. Og hvis danskerne har opført sig, som de plejer, så er det ikke rigtigt, siger EU-forskeren.
Derek Beach påpeger, at al valgforskning viser, at danskere stemmer på baggrund af deres holdninger til Europa, og ikke om de synes godt eller dårligt om den siddende regering.
Samtidig stemte 58 procent af danskerne. Det er ikke helt så godt som ved valget i 2019, men nok til at vise, at mange danskere tager EP-valget alvorligt, mener han.
– Hvis jeg skal være lidt grov, så synes jeg faktisk, det er lidt nedsættende overfor vælgerne at sige, de bare stemmer i trods og protest. Det her valg handler om, hvilken vej Europa skal gå, og de danskere, der gad dukke op, stemte på baggrund af deres holdninger, ikke om regeringen er populær, siger professor Derek Beach.
(S) taber stemmer til højre og venstre
Når Socialdemokratiet alligevel mister stemmer i EP-valget, skyldes det flere ting.
Målinger lavet af Epinion for DR og Altinget forud for valget har vist, at for folk på venstrefløjen er klimaet langt det vigtigste, EU skal tage sig af.
– SF har en meget klar grøn profil med hensyn til Europa, mens Socialdemokratiets er mere mudret, vurderer Derek Beach, der også peger på, at et internt opgør i (S) om klimavenlige boliger få dage før valget kan have haft betydning.
– Så det var mere et tilvalg af SF og ikke et fravalg af Socialdemokratiet, siger valgforskeren.
Nogle af de vælgere, som Socialdemokratiet har vundet tilbage fra DF de seneste år, kan også have stemt på et mere EU-skeptisk parti.
– Det er ikke ensbetydende med, at de ikke vender tilbage til næste Folketingsvalg, fordi det er nogle andre emner og diskussioner, der er på dagsordenen. Det er derfor, i hvert fald i Danmark, at man skal lade være med at overfortolke den her midtvejsvalgs-dynamik, siger Derek Beach.
Landmænd er blevet lyttet til
Det er heller ikke alle regeringspartierne, der er skuffede over valgresultatet.
I Venstre blev der jublet over partiets to mandater, selvom der er tale om en halvering. Men Venstre klarede sig bedre end forventet og blev størst i det meste af Midt- og Sydjylland.
– Noget tyder på, at Venstre har formået at italesætte den her skepsis i landbruget om, hvor hurtigt den grønne omstilling skal gå og give landmænd og landbefolkningen en fornemmelse af, at de bliver hørt, siger Derek Beach.
Det understreger, ifølge Beach, pointen om, at danskerne stemmer med deres holdninger og ikke deres syn på regeringen.
Artiklen er en del af projektet “Marianne Skovlund dækker EP-valget”, der er finansieret med tilskud fra Europa-Nævnet. Ansvaret for indholdet er alene tilskudsmodtagers