“Det er på tide, at EU bliver voksen, og det går ikke helt hurtigt nok med det,” siger Rasmus Nørlem Sørensen, sekretariatsleder og chefanalytiker i DEO.
Hvis Trump vinder, kan vi forvente en ideologisk afsmitning, det vil sige større opbakning til populistiske og nationalistiske strømninger i EU, ligesom dem vi for tiden ser i lande som Polen og Ungarn. Hvis Biden vinder, skal USA med i Paris-aftalen igen:
“Hvis ikke vi har en supermagt som USA, der spiller med på at gøre noget i klimapolitikken, så risikerer vi at forpasse den chance, vi har nu. Netop klimapolitikken er et af de steder, hvor EU virkelig har brug for en partner i USA,” siger chefanalytikeren.
Også udenrigspolitisk har EU brug for en stærk partner i USA. Der skal skabes en magtbalance i forhold til Kina og Rusland, så vi sammen kan håndtere konflikter som for eksempel borgerkrigen i Syrien og konflikter over olieforekomster i Middelhavet.
Men det gælder for EU om at blive så selvstændig, at vi selv kan lægge planer, uanset hvem der sidder i Det Hvide Hus. Det gælder for eksempel teknologisk suverænitet, så vi selv kan styre det digitale marked, som lige nu domineres af gigantiske amerikanske virksomheder som Google, Facebook og Amazon.
For ligegyldig om Joe Biden eller Donald Trump vinder, får amerikanerne en præsident, der har enten Senatet eller Repræsentanternes Hus imod sig, hvorfor det bliver svært for USA at være en stabil og sikker partner for EU-landene i global politik.
De gode, gamle dage, hvor USA tog et stort ansvar for den globale orden, er slut. Man må håbe, at nogen vil trække i førertrøjen og formulere positive visioner. Og der er ingen tvivl om, at det vil være lettere for EU, hvis det bliver med Joe Biden som præsident.
EU-landene er nødt til at blive enige om forholdet til nærområderne, om den globale klimapolitik og om sikkerhedspolitikken. Skal vi have en EU-hær? Skal vi indføre klima-told? Det bliver vi nødt til at tage stilling til, for det grundlæggende vilkår efter dette præsidentvalg vil være, at EU bliver nødt til at være meget mere selvstændig end tidligere.
Se Rasmus Nørlem Sørensens tale om det amerikanske valgs betydning for EU her.