EU i undervisningen - EU i verden - Aarhus

Tirsdag den 28. august 2018, kl. 10.00-16.00

Dokk1, Store Sal, Hack Kampmanns Plads 2, Aarhus C

Konference for undervisere

Har Europa en rolle i verden?

Få styr på årets EU-undervisning på én dag. Bliv klogere på EU i selskab med blandt andre EU-professorerne Jens Blom-Hansen og Knud Erik Jørgensen, sikkerhedsekspert Alexander Borum og lærebogsforfatterne Marie Vinther og Bo Isaksen. Tag gratis forløbsplaner og bøger med hjem.

Der er valg til EU-parlamentet den 26. maj 2019. På heldagskonferencen får du styr på en lang række temaer, der handler om EU’s rolle i verden. Fra sikkerhedssituationen mod øst, over klimakampen og til og EU’s muligheder for at fremme demokrati.

USA har taget et skridt tilbage på den globale scene, mens konflikter og migration lægger et konstant pres på EU’s ydre grænser. Merkel og Macron har fået ny appetit på at føre selvstændig udenrigspolitik og opbygge militær kapacitet i EU. Hvilke udenrigspolitiske værktøjer har EU? Er EU med til at gøre Danmark mere trygt?

Hvordan kan man omsætte europæisk udenrigs- og sikkerhedspolitik til medrivende undervisning?

Program for dagen

 • Har EU en udenrigspolitik?
  Oplæg af Knud Erik Jørgensen, professor ved Aarhus Universitet, om EU som sikkerhedspolitisk aktør 
 • Kan EU vinde en handelskrig med Trump?
  Oplæg Jens Blom-Hansen, professor ved Aarhus Universitet, om EU's nye rolle i den globale handelsorden
 • Klimaforandringer som sikkerhedspolitik?
  Oplæg ved Alexander Borum, direktør i Hugin Advisory Group, og ekspert i EU's sikkerhedspolitik
 • Kreative læringsstrategier - sådan!
  Oplæg ved Bo Isaksen og Marie Vinther, forfattere til Samfundsfagslærernes Øvelsesbog, om begrebsindlæring i EU-undervisningen.
 • Hvad skal Danmarks rolle være i EU? 
  Debat med politikerpanel med blandt andre Michael Aastrup Jensen, udenrigsordfører for Venstre, og Nikolaj Villumsen, kandidat til EU-parlamentet for Enhedslisten.

Du får en stribe gratis undervisningsmaterialer med hjem. Alle materialer præsenteres på konferencen, så de kan bruges direkte i klassen.

Kampen om klimaet: Fagligt rollespil om EU’s klimaudfordringer, der engagerer op til 110 elever i svære politiske forhandlinger og naturfaglige dilemmaer.

Fire EU-bøger i serien Samfundstanker. Fire gange 60 sider med perspektiv på de store debatter om demokrati, udenrigspolitik, skattesnyd og klimapolitik. Inkl. forløbsplaner til ungdomsuddannelserne.

Ret Danmarkskanonen mod Europa: Nye materialer til folkeskolen og gymnasiet analyserer de 10 danske værdier i europæisk kontekst. Videomateriale og forløbsplaner.

Grænseløs dannelse: Den seneste gymnasiereform har fokus på dannelse i en global kontekst. DEO udgiver et spritnyt efteruddannelsesmagasin suppleret med fire fagvideoer med Rane Willerslev, Lene Andersen, Rasmus Nørlem Sørensen og Anne Mette Thorhauge.

Deltagelse: 250 kr. inkl. materialer, frokost og øvrig forplejning.

Gratis for studerende - dog opkræves 100 kr. i gebyr ved udeblivelse.
Angiv undervisningssted/institution i kommentarfeltet.

Elektronisk betaling: Oplys EAN-nr. samt institutionens navn og adresse i kommentarfeltet.

Kontaktperson: Kasper Tonsberg Schlie, projektleder i DEOundervisning, kasper@deo.dk

 

Konferencen er en del af projektet European Youth in Troubled Times, der har modtaget støtte fra EU’s Jean Monnet program i 2017/2018.

 

EU Commission Logo