EU i undervisningen - Bliv klar til EU-valget - Aarhus

Tirsdag den 29. januar 2019, kl. 10.00-16.00

Dokk1, Store Sal, Hack Kampmanns Plads 2, Aarhus C

Konference for undervisere

Bliv klar til EU-valget

Bliv klar til EU-valget på én dag. På konferencen kan du blandt andre møde EU-forskerne Jakob Tolstrup og Anne Skorkjær Binderkrantz samt fem kandidater til EU-parlamentet. Desuden får du DEO's gratis forløbsplaner og bøger med hjem. Konferencen er gratis for undervisere.

Er du klar til at undervise i det kommende EU-valg? På denne heldagskonferencen får du styr på en lang række aktuelle EU-temaer som klimakampen, europæisk velfærdspolitik og Brexit. Og ikke mindst, hvordan man kan engagere de unge i de store EU-spørgsmål op til valget.

Europa står overfor en række enorme udfordringer, hvilket får flere til at betegne det kommende valg som det vigtigste i en generation. Parlamentet har fået mere magt og kommer til at få afgørende indflydelse på, hvordan EU kommer til at tackle international skattesnyd, global opvarmning og den fortsatte flygtningestrøm fra syd.

Konferencen vil hjælpe dig med at omsætte disse temaer til medrivende undervisning.

Program for dagen

  • Et splittet EU? Hvorfor er der så store forskelle på EU-opbakningen i nord, syd, øst og vest? Oplæg ved Catharina Sørensen, forskningschef i Tænketanken Europa
  • EU og Rusland: Konflikt så langt øjet rækker? Oplæg ved EU-forsker Jakob Tolstrup, lektor ved Institut for Statskundskab, Aarhus Universitet.
  • Sidder lobbyisterne på magten i Bruxelles? Oplæg ved EU-forsker Anne Skorkjær Binderkrantz, professor ved Institut for Statskundskab, Aarhus Universitet.
  • Præsentation af DEO's undervisningsmaterialer om EU. Oplæg ved Camilla Polack, lærer og projektmedarbejder i DEOundervisning.
  • Hvordan engagerer man de unge i EU-valget? Oplæg ved Dansk Ungdoms Fællesråd og EU-parlamentets kontor i Danmark.
  • Hvordan underviser man i EU-valget? Oplæg ved Rasmus Nørlem Sørensen, chefanalytiker og sekretariatsleder ved oplysningsforbundet DEO.
  • Hvordan skal fremtidens EU se ud? Debat mellem EP-kandidaterne Pernille Weiss (K), Karen Melchior (RV), Niels Fuglsang (S), Rasmus Nordqvist (Å), Linea Søgaard Lidell (V) og Nikolaj Villumsen (Ø)

Programmet modereres af projektleder i DEOundervisning Kasper Tonsberg Schlie, der vil kæde oplæggene sammen med vores nye undervisningsmaterialer, som du får gratis med hjem. Heriblandt:

Vælgerens håndbog til EU-valget: Bogen vil stille skarpt på valgets store temaer, parlamentets magt og de danske kandidater. Håndbogen ledsages af en lærervejledning med øvelser og opgaver.

Rollespil om EU-valget: Fagligt rollespil om parlamentets daglige arbejde og kandidaternes valgkamp. Spillet engagerer op til 110 elever i skarpe politiske forhandlinger.

Fire EU-bøger i serien Samfundstanker. Fire gange 60 sider med perspektiv på de store debatter om demokrati, udenrigspolitik, skattesnyd og klimapolitik. Inkl. forløbsplaner til ungdomsuddannelserne.

Ret Danmarkskanonen mod Europa: Nye materialer til folkeskolen og gymnasiet analyserer de 10 danske værdier i europæisk kontekst. Videomateriale og forløbsplaner.

Deltagelse: Gratis for undervisere og studerende. Ved udeblivelse opkræves et gebyr på 250 kr. Angiv venligst undervisningssted/institution i kommentarfeltet.

Pris for øvrige interesserede: 250 kr.

Kontaktperson: Kasper Tonsberg Schlie, projektleder i DEOundervisning, kasper@deo.dk

Konferencen er en del af projektet "EP19: Engaging First-Time Voters", der har modtaget støtte fra EU’s Jean Monnet program i 2018/2019.

Erasmus Logo