Praktisk information
Vi mødes i porten ved Gammel Estrup Slot kl. 9.50.
Skovvandringen er gratis, men tilmelding nødvendig.
Tilmeld dig her.
Den oprindelige skov blev allerede trængt tilbage, da danskerne begyndte at dyrke korn i bondestenalderen. Sidst i 1700-tallet var Danmarks skove tæt på helt at blive udryddet på grund af overforbrug. Det førte til indførelse af Fredskovsforordningen, som i dag stadig er en bærende del af skovloven, hvor der er pligt til at etablere ny skov, når den gamle skov fældes.
Siden 1990 har verden mistet over 420 millioner hektar skov. Det svarer til 10 procent af verdens skovareal. Den store fældning og afbrænding af særligt tropisk skov har udledt store mængder CO2 til atmosfæren, og den globale afskovning står for omkring 11 procent af de globale CO2-udledninger.
Afskovningen øges også i takt med omstillingen til vedvarende energi. I Danmark bliver kul i hastigt tempo erstattet med træbaseret biomasse og dansk import af træpiller og -flis til kraftvarmeværker kræver årligt et skovareal på størrelse med Fyn og Sjælland.
Konsekvenserne er også store for biodiversiteten i skovene, som 80 procent af jordens landlevende arter er afhængige af. I Danmark er skovene levested for mere end 60 procent af vores rødlistede dyre- og plantearter.
Med EU-Kommissionens nye EU-strategi for 2030 vil man forbedre skovenes størrelse og biodiversitet, bl.a. ved at plante mindst 3 milliarder træer inden 2030. Men strategien splitter EU-landene, hvor de lande med få træer har en stor interesse i, at EU-regler skal beskytte og bevare skovene, og de lande med store skovarealer har en mindre interesse i en fælles skovpolitik.
Hvad er skovens historie? Hvilke konsekvenser har afskovningen for klimaet og biodiversiteten? Bør træbiomasse stemples som vedvarende energikilde? Gør EU nok for at beskytte skovene?
OBS: Skovvandringen handler ikke om naturnationalparker, dyrehold bag hegn eller andre forhold i den lokale skov. Debatten handler alene om EU’s politik i forhold til skove.
Kom med på naturvandring og debat om EU’s skovpolitik ved Gl. Estrup Museum med skovekspert Anne-Sofie Sadolin Henningsen og EU-ekspert Rasmus Nørlem Sørensen.
Praktisk: Vi starter med en lille gåtur på det udendørs område, hvor der er fokus på at bevare de gamle sorter og artsrigdom. Derefter går vi til Shelterpladsen, hvor vi serverer en kop kaffe til fortællingen og debatten. Tøj og fodtøj til dagens vejr. Den efterfølgende debat vil i tilfælde af dårligt vejr kunne flytte indendørs, hvor der også er offentligt toilet.
Anne-Sofie Sadolin Henningsen
Anne-Sofie Sadolin Henningsen er rådgiver hos Verdens Skove og beskæftiger sig primært med EU’s skovpolitik, herunder afskovning. Hun har blandt andet arbejdet med Verdens Skoves kampagne mod EU’s handelsaftale med Mercosur-landene (Brasilien, Argentina, Paraguay og Uruguay).
Rasmus Nørlem Sørensen
Rasmus Nørlem Sørensen er sekretariatsleder og chefanalytiker i DEO. Han skriver og holder oplæg om alle aspekter af EU-politik. Han er redaktør af Er EU’s grønne politik helt i skoven?, hvor han også har skrevet kapitlet Hvad er perspektiverne for EU’s skovpolitik?
DEO og den grønne organisation Verdens Skove er gået sammen om at udgive bogen Er EU’s grønne politik helt i skoven?, der lanceres i sammenhæng med en stribe skovvandringer med EU-debat, der afholdes i foråret 2022.
Arrangementet er arrangeret af DEO og Verdens Skove i samarbejde med Det Grønne Museum og Skovskolen Eldrupgård med støtte fra Europa-Nævnet.