Praktisk information
Debatten er gratis, men tilmelding nødvendig.
Tilmeld dig her.
Den 3. april er der valg i Ungarn. Valget bliver set som et af de vigtigste valg i Europa i år, som kommer til at have stor betydning både for demokratiet i Ungarn og for EU-samarbejdet.
Viktor Orbán og partiet Fidesz overtog regeringsmagten i Ungarn i 2010, hvor Orbán siden har ændret valgsystemet til egen fordel, undergravet retsstatsprincipper, lukket kritiske medier, indskærpet akademikere og ngo’ers frihed og styrket kontrollen med landets domstole. Ifølge tænketanken Freedom House er Ungarn ikke længere et frit, men kun et delvist frit demokrati.
Den demokratiske tilbagegang i landet har skabt problemer i EU, hvor EU senest har indført en såkaldt retsstatsmekanisme, som gør det muligt at tilbageholde den økonomiske EU-støtte, hvis landet bryder med retsstatsprincippet.
Det er endnu uvist om Orbán kan fastholde det parlamentariske flertal, han har. Oppositionen Forenet for Ungarn, der består af seks partier, er nemlig gået sammen om en fælles kandidat, den konservative Péter Márki-Zay, med formålet at vinde valget den 3. april. Oppositionen og Fidesz ligger lige nu tæt på hinanden i meningsmålingerne.
Hvordan bliver valget afholdt – og er der bekymringer i forhold til afholdelsen af valget? Hvad betyder det ungarske parlamentsvalg for Ungarn? Hvad vil det betyde for EU-samarbejdet? Hvad er chancerne for en sejr til oppositionen? Og kan oppositionen overhovedet blive enige om at føre en fælles politik sammen?
Oplæg og debat med Krisztina Vas Nørbæk og Niels Søndergaard.
Krisztina Vas Nørbæk er Ungarnsekspert og Ungarnskribent for Magasinet rØST. Hun er født og opvokset i Ungarn.
Niels Søndergaard er landsnæstformand i SILBA – Initiative for Dialogue and Democracy, hvor han blandt andet koordinerer SILBA’s valgobservation i Ungarn i forbindelse med valget den 3. april, hvor Silba planlægger at sende omkring 100 valgobservatører.