Aftalen, der blev landet i sidste uge, skulle være EU’s redningsplanke til medlemsstaternes økonomiske krise i kølvandet på corona-epidemien. Hvis det skal virke, er der brug for, at budgettet hurtigt bliver vedtaget, så pengene kan komme ud og gøre gavn.
Sammen med budgettet og corona-genopretningspakken er der blevet forhandlet en mekanisme på plads, der skal sikre, at midlerne fra EU ikke går til lande, der bryder med EU’s værdier, særligt retsstatsprincippet. Den delaftale faldt på plads den 5. november. Europa-Parlamentet fik gennemtrumfet en stærkere kontrol af landene, end det var tænkt i det udspil, det efter maraton-forhandlinger var lykkedes EU’s stats- og regeringsledere at blive enige om på topmødet i juni.
Alene det, at der skal være en retsstatsmekanisme i budgettet og genopretningspakken blev udlagt som en stor sejr i forhandlingerne, fordi medlemsstaternes aftale fra juli var meget løs i formuleringerne om, hvordan mekanismen skulle fungere.
I aftalen om retsstatsmekanismen mellem Parlamentet, Kommissionen og medlemsstaterne (med det tyske formandskab i hovedrollen) lå, at Kommissionen kan sige, at de er bekymrede over et bestemt forhold i en medlemsstat, hvorefter et kvalificeret flertal (det vil sige et flertal af lande, der repræsenterer mindst 65 procent af befolkningen) kan beslutte, at pengestrømmen skal stoppe til det land, der ikke overholder retsstatsprincipperne.
Bliver retsstatsmekanismen en del af budgettet og genopretningspakken, skal der kun bruges kvalificeret flertal for at aktivere den. Men både budget og genopretningspakke kræver enstemmighed. Og den 16. november blev det klart, at Polen og Ungarn, som de længe har truet med, veto’er genopretningspakken på grund af retsstatsmekanismen.
Det helt store spørgsmål nu er, hvad der så skal ske. Eller, som en anonym EU-embedsmand har sagt til mediet Politico: EU er i ”deep shit”.
Sekretariatsleder og chefanalytiker i DEO Rasmus Nørlem Sørensen forklarede forhandlingerne og den nye aftale om EU-budgettet den 11. november i P1 Orientering. (https://www.dr.dk/radio/p1/orientering/orientering-2020-11-10/00:31:37)