Praktisk information
Debatmødet er gratis, men tilmelding nødvendig.
Tilmeld dig her.
Antallet af nye flygtninge ser ud til at nå over 1 million i EU-landene i 2023, hvilket svarer til en stigning på 28 procent i forhold til 2022. Det er det højeste antal siden den såkaldte flygtningekrise i 2015 og 2016, hvor omkring 2,5 millioner søgte om asyl i løbet af de to år.
Mange EU-lande er allerede presset på ressourcerne til at håndtere flygtninge, ikke mindst på grund af de omkring 4 millioner ukrainske flygtninge, der har søgt tilflugt i EU-lande. Stemningen er vendt i flere lande, hvor ukrainerne i stigende grad ses som en belastning. Men endnu flere er sendt på flugt at nye krige og konflikter. Er EU parat til at tage imod dem?
EU-Kommissionen forsøger at få medlemslandene til at blive enige om en revision af hele flygtningesystemet, og det er netop lykkedes at blive enige om et fælles mandat fra Rådet, der udstikker en kurs for, hvordan man kan håndtere kriser og fordele både byrder og asylansøgere. Bliv klogere på, hvad der er i støbeskeen, og hvor der kan blive problemer med enigheden.
Oplæg og debat med EU-ekspert Rasmus Nørlem Sørensen og flygtninge-ekspert Lise Møller Schilder.
Rasmus Nørlem Sørensen er sekretariatsleder og chefanalytiker i Demokrati i Europa Oplysningsforbundet (DEO). Rasmus er ekspert i europæisk politik og demokrati og optræder jævnligt i medierne som EU-ekspert samt skriver og holder oplæg om alle aspekter af EU-politik. Han er desuden ansvarshavende redaktør af DEO’s bogserie Samfundstanker.
Lise Møller Schilder er journalist og har i mange år dækket EU, Europa og flygtninge. Hun har rejst langs EU’s ydre grænser og interviewet flygtninge fra mange forskellige lande. Hun har lavet reportager for Notat, Information, Politiken og TV2 som freelancejournalist.
Mødet arrangeres i samarbejde med Europe Direct Odense og Gellerup Bibliotek. Mødet er en del et debatprojekt, som DEO afvikler i samarbejde med Folkebevægelsen mod EU, Europabevægelsen og Nyt Europa, der er finansieret af Europa-Nævnet.