Praktisk information
Debatarrangementet er gratis, men tilmelding nødvendig.
Tilmeld dig her på siden.
Kina har udviklet sig til en betydelig økonomisk aktør på den internationale scene de sidste to årtier, hvor der også er sket en markant stigning i kinesiske investeringer i EU. Ét bælte, én vej-initiativet og Made in China 2025 er de mest betydningsfulde kinesiske investeringsstrategier, som sigter mod at øge Kinas indflydelse i udlandet, herunder i EU og de enkelte EU-lande.
Kina statsstøtter sine virksomheder til at investere og opkøbe i strategiske sektorer som energi, telekommunikation og transport i Europa. Kinesiske statsejede virksomheder står lige nu bag over halvdelen af de kinesiske investeringer, hvilket gør det vanskeligt for EU at opnå lige konkurrencevilkår. Den oprindelige begejstring for kinesiske investeringer i EU er de seneste år blevet afløst af bekymring. Kinesiske statsejede virksomheder har på kort tid opkøbt flere havne i en række EU-lande og i 2018 kontrollerede Kina omkring en tiendedel af den samlede havnekapacitet i hele Europa.
Krigen i Ukraine har også skabt nye sprækker i forholdet mellem EU og Kina, hvor EU har opfordret Kina til at stille sig på den rigtige side af konflikten. Kina har forsøgt at positionere sig som en neutral part i krigen, men har samtidigt et ønske om at bevare sit tætte forhold til Rusland, som er en strategisk vigtig allieret, men der er en bekymring om, at det kan udvikle sig til en reel alliance mellem de to aktører. Derudover skaber Kinas strategiske interesser i blandt andet Balkan og Arktis også bekymringer på det sikkerhedsmæssige plan i EU.
Hvad blev der af den omfattende investeringsaftale mellem EU og Kina – og hvad går den ud på? Hvad betyder aftalen for samspillet mellem EU, Kina og USA? Hvor stort er omfanget af Kinas opkøb af europæisk infrastruktur? Hvilken indflydelse har Kina politisk, økonomisk og militært set i EU? Hvordan opfatter Kina EU? Hvor reel er en russisk og kinesisk militær alliance?
Debat og oplæg om EU og Kina med Casper Wichmann, Klaas Dykmann og Peter Bay Kirkegaard.
Casper Wichmann
Casper Wichmann er uddannet cand.mag i Kinastudier fra Københavns Universitet. Han arbejder som daglig leder af Kina-tænketanken, ThinkChina ved KU, er medstifter og medredaktør af Sinolytica, podcastvært på KinaNørderne, og optræder regelmæssigt i danske medier og kommenterer på anliggender vedrørende Kina.
Klaas Dykmann
Klaas Dykmann er lektor ved Institut for for Samfundsvidenskab og Erhverv på Roskilde Universitet, hvor han blandt andet forsker i EU’s udenrigs- og sikkerhedspolitik, EU’s rolle i konflikten mellem Kina og Taiwan samt Kina og Taiwans roller i verden.
Peter Bay Kirkegaard
Peter Bay Kirkegaard er seniorchefkonsulent i Dansk Industri, hvor han arbejder med global handel og investeringer, herunder hvordan de geopolitiske strømninger påvirker Danmark og dansk erhvervsliv. Han hjælper således danske virksomheder med at navigere på de globale markeder, herunder også i Kina.
Debatmødet er finansieret med tilskud fra Europa-Nævnet. Ansvaret for indholdet er alene tilskudsmodtagers.