Praktisk information
Arrangementet er gratis, men tilmelding nødvendig.
Tilmeld dig her.
De europæiske ledere har i de senere år været meget optaget af, at EU skal kunne påtage sig en større rolle i global politik. Et af nøgleordene for samarbejdet har siden Donald Trumps valg som præsident i USA været, at EU skal opnå suverænitet eller selvbestemmelse på en lang række områder. Digitalt, teknologisk og industrielt, men også sikkerhedspolitisk.
EU har ikke en hær, men der bliver gjort mange forsøg på at styrke det militære samarbejde. Særligt fra fransk side presses der på, og derfor forventes de militære ambitioner også at komme højt på dagsordenen under det kommende franske EU-formandskab, der starter 1. januar 2022.
Lige nu har Rusland samlet 130.000 russiske tropper langs grænsen til Ukraine. EU og USA er blevet enige om at igangsætte sanktioner mod Rusland i et omfang, som ikke er set før, hvis landet angriber Ukraine.
Men skal EU, der er en global blød magt og verdens største yder af international bistand, til at sadle om for at få militære muskler? Hvad er der at vinde og tabe ved at satse mere på krudt og kugler og måske mindre på konfliktløsning?
Kom til debat med fredsforsker Isabel Bramsen og forsvarsanalytiker Lars Bangert Struwe, to af landets klogeste hoveder på området, og tag del i debatten om alt fra det danske forsvarsforbehold og til EU’s fremtidige udenrigspolitiske strategi. På mødet vil Julie Arnfred Bojesen, der bor og arbejder i Kyiv, også give os en briefing om situationen i Ukraine, og hvad man håber på fra EU’s side. Debatten modereres af chefanalytiker i DEO, Rasmus Nørlem Sørensen.
Isabel Bramsen
Fredsforsker og lektor ved Lunds Universitet. Har arbejdet ved Center for løsning af international konflikt (CRIC) og har i sin ph.d. og post.doc forsket i diplomati, mægling, konflikthåndtering og ikkevold. Medlem af og tidligere formand for RIKO (Rådet for International Konfliktløsning).
Lars Bangert Struwe
Generalsekretær i Atlantsammenslutningen og arbejder til dagligt med analyser af sikkerhedspolitik, udenrigspolitik og diplomati. Han har en ph.d. i historie og har tidligere bedrevet forskning på en række universiteter, undervist på forsvarsakademiet og arbejdet i forsvarsministeriet.
Julie Arnfred Bojesen
Leder af det ukrainsk-danske ungdomshus i Kyiv i Ukraine, hvor hun arbejder for at styrke den demokratiske deltagelse blandt unge i Ukraine og styrke båndene og samarbejdet mellem unge danskere og ukrainere. Hun er tidligere sekretariatsleder i Det Udenrigspolitiske Selskab.
Debatmødet er arrangeret i samarbejde med Atlantsammenslutningen og har modtaget støtte fra Europa-Parlamentets engagementspulje samt Europa-Nævnet.