Praktisk information
Debatmødet er gratis, men tilmelding nødvendig.
Tilmeld dig på siden her.
Da de russiske tanks rullede over grænsen til Ukraine, satte det gang i bølge af russere, der ville væk fra Rusland. I første omgang var det de rige og veluddannede dele af befolkningen, der bookede en flybillet og fløj til visumfri destinationer som Georgien, Tyrkiet og Dubai. Men krigens krav om at sende flere russiske soldater til fronten i Ukraine har gjort flugt til en nødvendighed for mere almindelige russere.
Flere flygtninge kan være på vej. Krigen går dårligt for Rusland, og landet mangler soldater ved fronten. Samtidig angriber ukrainske droner russiske byer og skaber frygt. Det peger i retning af flere russiske flygtninge i fremtiden, men hvordan skal EU landene håndtere det?
De russere der flygter, er ikke alle imod krigen. De ønsker bare ikke at være en del af den. Samtidig skaber en stor gruppe pro-Putin russere spændinger i de lande, de opholder sig i. Hvordan skal EU hjælpe russere uden for Rusland uden at gå på kompromis med støtten til Ukraine og de ukrainske flygtninge, der allerede bor her?
Oplæg og debat med Katrine Stevnhøj og Cecilia Vejby Andersen.
Katrine Stevnhøj er Ph.d.-stipendiat ved Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier ved Københavns Universitet, hvor hun forsker i eksilaktivisme – særligt hos eksilerede russere og belarusere. Hun optræder jævnligt i medierne om, hvad der rører sig i Rusland og Belarus. Læs Katrine Stevnhøjs bidrag til DEO’s bogudgivelse i serien Samfundstanker: Krig i Europa.
Cecilia Vejby Andersen er teamleder i asylafdelingens Europa team ved Dansk Flygtningehjælp og har tidligere været juridisk rådgiver, hvor hun har rådgivet og repræsenteret asylansøgere i alle faser af den danske asylprocedure. Før hun kom til Dansk Flygtningehjælp har hun bl.a. arbejdet som sagsbehandler hos Udlændingestyrelsen.
Debatmødet er en del af et oplysningsprojekt, som har modtaget støtte fra CISU – Civilsamfund i Udvikling, Dansk Folkeoplysnings Samråd og Europa-Nævnet.