“Her næsten fire år senere, er der ikke meget der er forandret, selvom EU’s bankunion er kommet et par skridt videre. Derfor kan bogen stadig læses, hvis man interesserer sig for, hvordan vi har indrettet vores bankvæsen, hvordan en bank fungerer og hvad der er af muligheder for mere eller anderledes regulering af bankerne.”
Hvad er en bank?
Lars Pehrson er administrerende direktør i Merkur Andelskasse og kigger i sit indlæg i bogen nærmere på, hvad en bank er – og spørger, hvilke banker vi vil have. Skal vi have banker, der kun fokuserer på at tjene penge til aktionærerne, sådan som vi har set Danske Bank og Nordea have fokus på, selv her i Corona-krisen, hvor alle dele af riget fattes penge. Interessant nok er bankerne helt aktuelt politisk blevet pålagt, at de skal overveje nærmere, om de udbetaler store udbytter i år.
Hvor kommer pengene fra?
Ole Bjerg er lektor ved CBS og bestyrelsesmedlem i foreningen Gode Penge. Han undersøger i sit indlæg, hvor pengene kommer fra – og diskuterer, hvem der skal have lov til at lave dem. De fleste af de penge, der er i omløb i økonomien i dag, er nemlig ikke udstedt af Nationalbanken. Mønter og sedler udgør kun omkring seks procent af pengemængden. Resten er digitale penge, der først og fremmest er lån eller kreditpenge, som er skabt af bankernes udlånsaktivitet.
Hvordan opstår bobler?
Inge Røpke er professor MSO i økologisk økonomi ved Aalborg Universitet. I sit indlæg i bogen analyserer hun på, hvordan finansbobler opstår, og hvad vi kan gøre for at undgå dem. Corona-krisen sætter realøkonomien under pres, og det kan ende med at afsløre bobleøkonomi – for eksempel opblæste ejendomspriser – og derfor kan vi komme til at se en række forskellige boble-brist i finansøkonomien i de kommende måneder.
Hvem bestemmer over bankerne?
Kenneth Haar er researcher i Corporate Europe Observatory, der overvåger finanslobbyisme i EU-systemet. Og netop finanslobbyen er stærkt involveret i al politikudvikling, der regulerer finansområdet. Hvad er mulighederne for en stærkere demokratisk kontrol med finansverdenen? Hvilke regler skal der kigges på for at sikre, at bankerne fungerer (også) til samfundets bedste?
Hvor bevæger pengene sig hen?
Jesper Jespersen er professor emeritus på Roskilde Universitet. Han undersøger i sit bidrag, hvor de penge, som blandt andet ECB pumper ud på finansmarkederne, ender henne. Er en ny omgang kvantitative lettelser vejen frem til at holde krisen for døren i Europa?
Bogen er researchet og tilrettelagt af Sara Dieckmann og redigeret af Peter Riddersborg. Den blev lanceret på en landsdækkende debatturné i efteråret og vinteren 2016.
Du er også meget velkommen til at støtte vores arbejde ved at tegne medlemskab af DEO. Det koster 300 kr. om året og giver dig medlemsrabatter og så får du vores næste bøger direkte i postkassen, når de udkommer.