Det er det regeringsbærende højrenationale parti Sloveniens Demokratiske Parti (SDS), der har taget denne beslutning med det argument, at STA’s ledelse har nægtet at udlevere en detaljeret forretningsrapport. STA har nægtet at udlevere den, fordi det ifølge pressebureauet strider imod den gældende lovgivning på området, som er lavet for at sikre pressebureauernes journalistiske uafhængighed.
Pressefriheden i frit fald i Slovenien
Beslutningen om at fjerne STA fra statsbudgettet kommer efter flere måneders angreb på pressebureauet fra især SDS’s leder, Sloveniens premierminister Janez Janša. Siden Janša kom til magten i marts i år, har han jævnligt kritiseret STA og blandt andet beskyldt det for at bryde corona-restriktionerne i forbindelse med dets dækning af de store anti-regeringsprotester, som stod på hele sommeren.
Siden foråret har Janša jævnligt angrebet STA og andre kritiske medier og civilsamfundsorganisationer i sine tweets. Janša er de senere år blevet kendt for at bruge Twitter til at angribe kritiske medier, offentlige personer og civilsamfundsorganisationer. Det har givet ham tilnavnet ”lille Trump” i Slovenien, men også i udlandet.
STA nægter at give regeringen indsigt i deres arbejde
Janšas angreb på STA har fået en række journalister til at skrive et protestbrev, hvor de argumenterer for, at premierministeren har brugt mere tid på at lægge pres og forsøge at diskreditere kritiske journalister og medier frem for at tage sig af coronakrisen.
Janša svarede ved at kræve indsigt i de ansattes konkrete arbejdsopgaver og deres aflønning i forbindelse med arbejdsopgaverne, hvilket STA har nægtet at udlevere.
Den slovenske regerings forbindelse til Ungarn, Viktor Orbán og Fidesz
Det, der fik det hele til at accelerere, var, da hovedredaktøren af det højreorienterede politiske magasin Demokracija i midten af oktober tweetede en række påstande om, at STA havde brugt mere tid på at dække udgivelsen af en ny plade af rapperen Zlatko (Zlatan Čordić), som har været en stærk kritiker af Janša-regeringen i forbindelse med sommerens protester, end at dække mødet mellem Janez Janša og den ungarske premierminister Viktor Orbán.
Demokracija ejes i fællesskab af SDS og det ungarske medieselskab Ripost, som har tætte forbindelser til Orbáns regering og SDS’s ungarske søsterparti Fidesz. Janša har brugt hovedredaktørens påstand til at angribe STA i sine tweets for ikke kun – hvad han antager – at være uprofessionel i sit arbejde, men også for at være ikke mindre end ’en skændsel for Slovenien’.
Mange iagttagere påpeger, at måden hvorpå mediebaroner med tæt forbindelse til Viktor Orbán og Fidesz angreb og diskrediterede kritiske medier og journalister i Ungarn for nogle år siden, i høj grad minder om den situation, vi nu ser i Slovenien.
I sin seneste rapport har organisationen Journalister Uden Grænser kritiseret den hadefulde retorik, som Janez Janša og hans parti – med støtte fra store ungarske medieselskaber – bruger over for kritiske journalister.
Regeringskritiske ngo’er angribes
SDS’s og Janšas smædekampagne retter sig ikke kun mod STA. Det statslige public service-selskab Radio-Television Slovenien (RTV Slovenien) har også gentagende gange stået for skud for premierministeren og hans parti.
Derudover har Janša-regeringen for nyligt også valgt at skære i statsstøtten til en række regeringskritiske NGO’er, hvilket har mødt stærk kritik fra både oppositionen og udenlandske civilsamfundsorganisationer. Det skete oven i en smædekampagne rettet mod forskellige grønne NGO’er, som Janša igen og igen har forsøgt at diskriminere ved at kalde dem for (miljø)terrorister.
Disse grønne ngo’er var med til at starte de store protester, hvor tusindvis af demonstranter dagligt cyklede forbi Parlamentet for at vise deres utilfredshed med Janša-regeringen. Ved at protestere på denne måde undgik demonstranterne at overtræde de stramme corona-restriktioner, som mange mener, regeringen ikke kun bruger til at dæmpe epidemien, men også til at forhindre, at den folkelige utilfredshed fører til flere demonstrationer.
Beslutningen om at fjerne STA fra statsbudgettet møder stærk kritik
På samme måde mener mange, at angrebet på STA skal ses i relation til de nye corona-restriktioner, som regeringen har indført i de seneste uger. Det slovenske journalistforbund har kritiseret Janša og SDS, og betegner beslutningen om at fjerne STA fra statsbudgettet som et angreb på kvalitetsjournalistik i landet.
Luka Mesec fra venstrefløjsoppositionspartiet Levica ser beslutningen om at fjerne STA fra statsbudgettet som et decideret angreb på mediefriheden og selv regeringens centrum-højre koalitionspartier har nu erklæret sig uenige i beslutningen. Også direktøren for EFJ (European Federation of Jornalists) Renate Schroeder har udtrykt bekymring og kaldt beslutningen om at fratage STA finansieringen for en stor trussel mod mediepluralisme og mediefrihed i landet. Endeligt har EU-kommissær Vera Jourova udtrykt sin bekymring for mediefriheden i Slovenien.