Information
Bogen bliver sendt gratis til alle DEO's medlemmer på udgivelsesdagen. Er du ikke medlem, og ønsker du et trykt eksemplar, kan du henvende dig til vores sekretariat. Pris: 75 kr. ekskl. forsendelsesomkostninger.
Porto og administration til danske adresser: 60 kr. for 1 eksemplar, 100 kr. for op til 20 eksemplarer. Kontakt os for pris på forsendelse af klassesæt eller andre større køb. Ved bestilling til udlandet - spørg for pris.
Da coronaen ramte Europa i februar 2020, ramte den… ja, hvem ramte den egentlig? EU? Medlemsstaterne? Eller de enkelte borgere?
Uanset hvad, så blev alle ramt. Det gjorde den østeuropæiske vandrende arbejdskraft, der i tidsbegrænsede stillinger, uden kontrakter og med begrænsede rettigheder holdt levestandarden høj i det rige Nord- og Vesteuropa til trods for coronaen, det gjorde de enkelte medlemsstater, der reagerede med vidt forskellige corona-tiltag og begrænsninger, og det gjorde EU, der pludselig måtte kaste sig ud i fælles indkøb af først værneudstyr, så medicin og til sidst vacciner.
Både det fælles indkøb og den gigantiske økonomiske hjælpepakke på 5.580 milliarder kroner skulle hjælpe hele EU og kunne kun lykkes, hvis alle stod sammen, viste solidaritet og ansvar og ydede deres bedste. Med andre ord: det kunne kun gå galt.
Meget gik godt. Endnu mere gik galt. Undervejs blev der indkøbt respiratorer uden CE-mærkning for gigantiske summer, indført demokratisk dybt betænkelige undtagelsestilstande og indgået studehandler, der dårligt tåler dagens lys. For en kort periode blev grænsen mellem Irland og Nordirland endda genlukket.
Kønt var det ikke. Måske er succesen, at noget overhovedet lykkedes. Hvordan foregik det og hvordan kan vi forvente, samarbejdet ser ud i fremtiden? Hvordan klarede EU pandemiens første år – sammen eller hver for sig? Denne bog giver bidrag til debatten.
Tekster af:
Rasmus Nørlem Sørensen er ansvarshavende chefredaktør på udgivelsen, chefanalytiker og sekretariatsleder i DEO. Han skriver og holder oplæg om alle aspekter af EU-politik.
Staffan Dahllöf er EU-korrespondent og har som journalist dækket alle aspekter ved EU siden 1980’erne for en række medier og i serien Samfundstanker.
Tina Mensel er projektleder og kommunikationsmedarbejder i DEO.
Kirstine Ottesen er journalist med særligt kendskab til Rusland.
Zlatko Jovanovic er ph.d. i historie med speciale i Balkan-landene og stedfortrædende chef i DEO International.
Vibe Termansen er redaktør på udgivelsen, analytiker og senior projektleder i DEO og Centraleuropa-ekspert.
Bogen er produceret med støtte fra Europa-Nævnet. Udgivelsesdato: 3. marts 2021.