Praktisk information
Arrangementet er gratis, men tilmelding nødvendig.
Tilmeld dig her, så modtager du et link samme dag, som onlinemødet foregår.
Linket skal du bruge til at logge på mødet fra din computer.
Siden Rusland invaderede Ukraine, har EU indført seks sanktionspakker mod Rusland. Millioner af mennesker er blevet tvunget til at forlade deres hjem og har søgt tilflugt i EU og nabolande. Krigen har sat sit spor i alle EU-borgeres hverdag med stigende verdensmarkedspriser på vigtige råvarer, en global fødevarekrise samt usikkerhed om energiforsyningssikkerhed.
Med Ruslands krig i Ukraine er stemningen i flere lande blevet mere anspændt, hvilket har medført en række politiske nybrud. Danmark har afskaffet sit forsvarsforbehold i EU, Sverige og Finland har meldt sig ind i NATO og Ukraine og Moldova har fået kandidatstatus i EU.
I Litauen, tæt på den såkaldte Suwalki-korridor, der markerer grænsen mellem Litauen og Polen, er stemningen også særligt anspændt. Det er det eneste sted, hvor de tre baltiske lande er landfaste med resten af Europa. Landets knap 100 kilometer grænse har russiske Kaliningrad på den ene side og Belarus på den anden. Derfor er korridoren sikkerhedspolitisk NATOs mest udsatte sted.
Hvad er EU-landenes muligheder for at lægge en fælles politisk linje over for Rusland? Kan de blive enige om at vedtage sanktioner mod Rusland – og russisk energi? Hvordan ser den geopolitiske udvikling i verden ud? Hvordan navigerer Kina og Indien sikkerhedspolitisk – og drager de fordel af situationen i Ukraine? Hvor står Serbien – der på den ene side gerne vil være medlem af EU, men på den anden side ikke vil indføre sanktioner mod Rusland – henne i forhold til krigen? Hvordan forholder situationen sig ved Suwalki-korridoren?
DEO’s landeeksperter, Michael Birkkjær Lauritsen og Zlatko Jovanovic, følger tæt, hvordan krigen påvirker Ruslands nabolande – med særligt fokus på Baltikum, Polen og Balkan. Undervisningschef, Kasper Tonsberg Schlie, har blikket skarpt rettet mod flygtningekrisen, modtagelsen af ukrainske flygtninge samt den geopolitiske udvikling som følge af krigen i Ukraine. Chefanalytiker Rasmus Nørlem Sørensen forfølger store spørgsmål som EU’s udenrigspolitik og forsvarssamarbejde.