Vi har alle set de frygtelige billeder af en krig i Europa. Vladimir Putin beordrede torsdag den 24. februar de russiske tropper at gennemføre en invasion af Ukraine. Disse dage er uhyggelige og skæbnesvangre for ukrainerne, men også for resten af Europa.
Som en organisation, der bærer navnet Demokrati i Europa, føler vi os kaldet til at fordømme den russiske invasion entydigt. Vi arbejder hver dag på at skabe en nuanceret debat og et folkeligt engagement i politik. Vores motto er, at demokrati kræver deltagelse, og der er det selvfølgelig en helt banal forudsætning, at man kan deltage uden at møde repressalier.
Når Putin sender sine tropper ind i Ukraine med besked om at ”afnazificere” landet og med dødslister med navne på støtter af det han kalder ”regimet i Kiev”, så er den demokratiske dialog endegyldigt slut og erstattet af diktatorisk magtbrynde. Det er ikke længere muligt for ukrainerne at indgå i en nuanceret debat om Ukraines fremtid, der er kun ven eller fjende.
Og det er ikke kun i Ukraine og Rusland, at krigens logik opdeler mennesker sort/hvidt i venner eller fjender. Krigen påvirker også vores demokratiske samtale i Europa og i Danmark. Hvor vi normalt kan udfordre de officielle sandheder eller være uenige om grundlæggende forhold, så tilsiger krigens konfrontatoriske logik, at vi skal være enige og stå sammen mod en fælles fjende.
Der er ingen tvivl om, at Putin har spillet sig selv på banen som en fjende af både freden i verden, fred i Europa og af det ukrainske folk. Der er heller ingen tvivl om, at vi i mange sammenhænge er tvunget til at tænke indenfor dikotomien ven og fjende. Men det betyder ikke, at vi bør lægge vores kræfter i den øvelse alene.
I DEO ser vi det som en vigtig opgave at fortsætte en nuanceret dialog om de svære spørgsmål og dilemmaer, der vedrører både Ukraines fremtid og Europas fremtid. Rusland er ikke Putin. Russerne er, som vi alle godt ved, ikke én enhed. Det er enormt opløftende at se, at tusindvis af russere er gået på gaderne i protest mod krigen.
I er de bedste mennesker at tage den svære samtale med. I er som mødedeltagere og medlemmer gode til at drage omsorg for hinanden og lytte til argumenter, gode til at lede efter forståelse i stedet for fordømmelse. Det håber vi, at I vil være med til fortsat at praktisere – også når der helt bogstaveligt er liv og død på spil.
For der er brug for et sted, hvor vi kan tage de svære og komplekse samtaler om, hvordan EU skal reagere. Hvordan den fælles udenrigspolitik skal koordineres og eventuelt styrkes i fremtiden. Hvordan EU’s militære samarbejde skal se ud – og om oprustning i NATO og EU er nødvendig – og om situationen kalder på en ny debat af det danske forsvarsforbehold. Hvordan vi skal håndtere de forventelige tusinder af flygtninge fra Ukraine og hvordan vi kan yde økonomisk hjælp og nødhjælp til vores naboer i Ukraine.
Vi glæder os til at se jer til de kommende debatarrangementer og aktiviteter. Også om de mange andre vigtige EU-emner, som vi ikke skal slippe af syne, selvom krigen kaster lange skygger ind over alle andre forhold.
Rasmus Nørlem Sørensen, sekretariatsleder i DEO