Kan EU sikre retsstaten? - Aarhus

Tirsdag den 10. marts 2020, kl. 17.00-18.30

DOKK1, Store Sal, Hack Kampmanns Plads 2, 8000 Aarhus C

Boglancering med Rasmus Nørlem og Vibe Termansen

Kan EU sikre retsstaten? - Aarhus

Hvorfor forbryder lande som Polen og Ungarn sig mod EU´s kerneværdier, demokrati og retsstat, hvad gør EU ved det og hvilken effekt har det? Kom med, når DEO lancerer bogen Kan EU sikre retsstaten?

Egentlig er det meget simpelt. I EU-Traktatens artikel 2 står, at EU´s fælles værdier blandt andet er demokrati og retsstat. Principperne er vigtige, når nye lande søger om medlemskab, men hvad sker der når lande, der allerede er medlemmer, forbryder sig mod principperne?

Det er EU ved at finde ud af, efter at regeringerne i Polen og Ungarn er begyndt at smide universiteter ud af landet, lukke frie medier, forfølge LGBT-personer og dommere, der kritiserer regeringens retsreformer. 

Regeringerne i Budapest og Warszawa hævder selv, at de hæger om begreber som "demokrati", "retsstat" og "Europa". De definerer bare begreberne helt anderledes, end de liberale ledere i Vest. Hvad gør EU og hvilken effekt har det?

Rasmus Nørlem Sørensen er chefanalytiker og sekretariatsleder i DEO.

Vibe Termansen er historiker, journalist og forfatter til bogen Kampen om Centraleuropa. Hun arbejder i DEO som Centraleuropa-ekspert, projektleder og rejseleder i Polen og Ungarn.

Deltagelse: 50 kr. inkl. et eksemplar af bogen Kan EU sikre retsstaten? 20 kr. for studerende, gratis for DEO-medlemmer.

Arrangementet er en del af Århundredets festival, i samarbejde med Folkeuniversitetet i Aarhus.