Kan EU sikre retsstaten? - Aarhus

Tirsdag den 10. marts 2020, kl. 17.00-18.30

DOKK1, Store Sal, Hack Kampmanns Plads 2, 8000 Aarhus C

Boglancering med Rasmus Nørlem og Vibe Termansen

Kan EU sikre retsstaten? - Aarhus

Hvorfor forbryder lande som Polen og Ungarn sig mod EU´s kerneværdier, demokrati og retsstat, hvad gør EU ved det og hvilken effekt har det? Kom med, når DEO lancerer bogen Kan EU sikre retsstaten?

Egentlig er det meget simpelt. I EU-Traktatens artikel 2 står, at EU´s fælles værdier blandt andet er demokrati og retsstat. Principperne er vigtige, når nye lande søger om medlemskab, men hvad sker der når lande, der allerede er medlemmer, forbryder sig mod principperne?

Det er EU ved at finde ud af, efter at regeringerne i Polen og Ungarn er begyndt at smide universiteter ud af landet, lukke frie medier, forfølge LGBT-personer og dommere, der kritiserer regeringens retsreformer. 

Regeringerne i Budapest og Warszawa hævder selv, at de hæger om begreber som "demokrati", "retsstat" og "Europa". De definerer bare begreberne helt anderledes, end de liberale ledere i Vest. Hvad gør EU og hvilken effekt har det?

Rasmus Nørlem Sørensen er chefanalytiker og sekretariatsleder i DEO.

Vibe Termansen er historiker, journalist og forfatter til bogen Kampen om Centraleuropa. Hun arbejder i DEO som Centraleuropa-ekspert, projektleder og rejseleder i Polen og Ungarn.

Deltagelse: 50 kr. inkl. et eksemplar af bogen Kan EU sikre retsstaten? - demokratiske udfordringer i Polen, Ungarn og Rumænien. 20 kr. for studerende, gratis for DEO-medlemmer.

Arrangementet er en del af Århundredets festival i samarbejde med Folkeuniversitetet i Aarhus.

 

Udgivelsen 'Kan EU sikre retsstaten? - demokratiske udfordringer i Polen, Ungarn og Rumænien' er 13. udgivelse i serien Samfundstanker, en udgivelse, som du modtager fire gange årligt som DEO-medlem. Læs mere om DEO-medlemskab her

Den 20.-26. april rejser DEO til Ungarn med Lasse Skytt og Vibe Termansen - to af bogens forfattere - for at høre om Orbáns illiberale projekt og møde politikere og aktivister, der kæmper imod det. Hvis du er nysgerrig eller vil med, kan du læse mere her

Vibe Termansen og Michael Birkkjær Lauritsen leder i sensommeren en rejse til Polen, der sætter fokus på demokratiske udfordringer i landet. På turen skal vi blandt andet besøge den danske ambassade i Warszawa, hvor både Vibe og Michael har arbejdet. Hvis du er nysgerrig eller vil med, kan du læse mere her