En række pensionsselskaber og store firmaer som Arla og Coop holder fortsat Danmarks lange tradition for demokratisk ejede virksomheder i hævd. Men når det kommer til lovgivning, der understøtter oprettelse og videreførelse af det demokratiske erhvervsliv, halter Danmark efter flere europæiske lande.
Kooperativer er især udbredt i Sydeuropa, Frankrig og Sverige, hvor rammebetingelserne også er mere veludviklede. Som både CEVEA og Tænketanken Demokratisk Erhverv i forskellige rapporter har peget på, kan Danmark tage ved lære af de europæiske lande i arbejdet for at fremme det demokratiske erhvervsliv.
Det kan nu være på vej. For nylig besluttede et bredt flertal i Folketinget nemlig for første gang at målrette midler til forskning i demokratiske virksomheder, og derved komme den store efterspørgsel efter bedre rammebetingelser og viden om demokratisk erhvervsliv i møde.
Lån, rådgivning og skat
Kort fortalt kan danske lovgivere og virksomheder lade sig inspirere af tre tiltag: Bedre lånemuligheder, rådgivning og skattefordele.
Kapital er naturligt nok helt central i opstarten af en hvilken som helst virksomhed, dermed også en medarbejdervirksomhed, og flere steder har forskellige låneordninger og regler været afgørende for udbredelsen af medarbejdervirksomheder.
I Frankrig og Italien kan kooperativer låne penge fra investeringsfonde finansieret af andre kooperativer. Men staten kan også spille en afgørende rolle, som i Spanien og Italien, hvor medarbejdere med interesse i at overtage lukningstruede virksomheder kan få en engangssum, som modsvares i den arbejdsunderstøttelse de får, hvis virksomheden lukker.
Rådgivning og adgang til viden er ligeledes vigtig for demokratiske virksomheder. På dette område har Sverige med støtte fra det interregionale samarbejdsprogram INTERREG EUROPE gjort et stort arbejde ved at etablere vækst- og iværksætterkontorer, der tilbyder rådgivning for nye og allerede etablerede virksomheder i alle svenske regioner.
Andre steder understøtter brancheorganisationer selv kurser og uddannelser. Det gælder eksempelvis i Baskerlandet, hvor verdens største kooperativ Mondragon har stået bag iværksætteruddannelsen Leinn.
Støtte fra staten
Staten kan også mere aktivt støtte de demokratiske virksomheder gennem omlægning af skattereglerne. Det gælder eksempelvis i Frankrig, hvor de fleste kooperativer er undtaget fra den kommunale selskabsskat, og i Italien og Portugal, hvor dele af kooperativets overskud er undtaget fra selskabsskat. Storbritannien er også langt fremme med de såkaldte Employee Ownership Trusts, hvor virksomhedsejere kan udskyde skattebetaling ved overdragelse til medarbejderne.
Den konkrete udformning af lovgivning og rammebetingelser vil naturligvis skulle tilpasses den danske arbejdsmarkedstradition, men ved at kopiere tiltag, som allerede er testet i flere andre lande, kan Danmark på ny sætte gang i det demokratiske erhvervsliv.
Jesper Vestermark Køber forsker på Københavns Universitet i neoliberalismens historie i Danmark siden 1970’erne.