Vika er en blandt de 100.000 fordrevne russere, Georgien har modtaget. Da mobiliseringen til det russiske militær intensiverede, flygtede hun til Georgiens hovedstad Tbilisi i 2022. Hun så ikke andet valg, da hun som uddannet sygeplejerske risikerede at blive indkaldt og sendt i krig mod Ukraine. Det betød, at hun forlod sin familie og sin nuværende lægeuddannelse.
Der er blandede holdninger til russiske fordrevne i Georgien, men Vika fortæller, at hun ikke mærker nogen modvilje i landet. Hun har derimod en følelse af frihed, når hun går igennem de georgiske gader. Nu kæmper hun mod Putin fra sit skjul. DEO har talt med Vika om, hvordan det er at være russer i eksil.
De tre bølger af fordrevne
Ifølge Vika var hun en del af den tredje bølge af russiske fordrevne, Georgien har modtaget. Den første bølge begyndte før krigen. Det var mennesker og organisationer i Rusland, der kæmpede mod Putin, som følte sig nødsaget til at flygte for at fortsætte deres arbejde i sikkerhed. Den anden bølge opstod, da krigen i Ukraine brød ud. Her var det politiske aktivister, der flygtede, samt folk, der var dybt uenige med krigen, og derfor så flugten som det eneste moralsk forsvarlige. Den sidste bølge, som Vika er en del af, begyndte, da Rusland gik ind i en ny mobiliseringsfase til det russiske militær i 2022.
Konsekvenser ved flugten
Resten af Vikas familie er stadig i Rusland. Hendes mor har været på besøg, men Vikka savner sin familie og sit daglige liv. Hvis hun rejser tilbage til Rusland, risikerer hun op til 10 års fængsel for at være flygtet fra militær tjeneste.
I april i år blev det gjort endnu sværere at flygte. Nu sendes en elektronisk notifikation til dig, når du indkaldes til militæret i Rusland. I det øjeblik, Rusland sender den, er den bindende. Hvis du ikke dukker op, mødes du af restriktioner såsom, at du ikke længere vil kunne tilgå din bank, sælge bolig eller have adgang til dit kørekort. Du må heller ikke rejse.
Dem, der allerede er kommet over grænsen, som Vika, kan ikke stemme til valget i 2024. Vika vil dog stadig gerne tilbage til sit land. Hun ved bare ikke hvornår.
Kampen mod Putin fra eksil
Vika er en del af nonprofitorganisationen Free Russia Foundation, hvor hun føler, hun kan gøre en forskel i kampen for et demokratisk Rusland. Organisationen støtter aktivister ved at tilbyde psykologhjælp, advokater og tilflugtssteder.
Derudover arbejder de med at modvirke russisk propaganda. Det gør de ved at prøve at sprede nyheder i Rusland via en VPN. Organisationen forsøger at afdække den russiske regerings propaganda, så russere i Rusland også får andre informationer.
Der er dog mange landsbyer, der ikke har computer eller internet, og de er derfor svære at nå. Free Russia Foundation støtter derfor andre organisationer, som deler printede aviser ud i Rusland. Det er farligt arbejde og besværligt at dele ud. Så de frivillige bliver sat godt ind i sikkerhedsprocedure, inden de går rundt og deler aviserne ud.
Faktaboks om situationen
Georgiens historie:
– Georgien var under russisk styre fra 1800-tallet til 1991.
– Georgien nåede kort uafhængighed fra Rusland 1918-1921, men mistede derefter denne igen.
– I 1936-1991 var Georgien en fuldgyldig unionsrepublik i Sovjetunionen.
– En femtedel af Georgien blev besat efter den korte krig med Rusland i 2008. Det gælder områderne Sydossetien og Abkhasien.
Situationen med de russiske fordrevne:
– Georgien har taget imod over 100.000 russiske fordrevne.
– Ifølge International Republican Institute sagde 4 pct. af Georgiere russere var velkomne i deres land, mens 25 pct. sagde de tolererede dem og 66 pct. ville have dem ud af landet.
– CBS News har interviewet georgiere, der siger denne modvilje bunder i, at de er bange for, at russerne laver en ‘stille invasion’ af Georgien og i virkeligheden er russiske spioner.
– De sidste 18 måneder er prisen på madvarer steget med 7 pct., grundet de russiske fordrevnes ankomst.