Kan EU hjælpe flere flygtninge?
Nye krige og konflikter sender fortsat flere på flugt. Hvad er EU’s muligheder for at hjælpe – og hvad kan man politisk blive enige om at gøre? Oplæg og debat med EU-ekspert Rasmus Nørlem Sørensen og flygtninge-ekspert Lise Møller Schilder.
Kan EU hjælpe flere flygtninge?
Nye krige og konflikter sender fortsat flere på flugt. Hvad er EU’s muligheder for at hjælpe – og hvad kan man politisk blive enige om at gøre? Oplæg og debat med EU-ekspert Rasmus Nørlem Sørensen og flygtninge-ekspert Lise Møller Schilder.
Skal Europa satse på biogas?
Lolland-Falster har kursen rettet mod et vaskeægte biogaseventyr, der skaber både arbejdspladser, vækst og CO2-reduktioner. Men er den grønne succeshistorie for god til at være sand? Kom til oplæg og debat med Henrik Høegh (V), der er formand for Biogas Danmark og forhenværende viceborgmester i Lolland Kommune, og Tyge Kjær, der er lektor ved RUC.
Samfundstanker #24: Det er også dit ansvar – når EU ikke redder planeten
Hvem har ansvaret for at redde klimaet, miljøet og biodiversiteten? EU og de europæiske lande er muligvis verdensmestre i grøn omstilling, men selv her sker der alt for lidt, og […]
Samfundstanker #23: Krig i Europa – Hvor står EU et år efter Ruslands invasion af Ukraine?
Ruslands invasion af Ukraine den 24. februar 2022 har forandret Europa. Den har haft betydning for alt fra geopolitik og forsvarsbudgetter til prisen på smør og værdien af pensionsopsparinger, men […]
Samfundstanker #22: Danmark i EU – 50 år fortalt gennem folkeafstemninger
I år markeres 50-året for Danmarks tiltræden i det Europæiske Fællesskab. Men hvad kan man samlende sige om det sidste halve århundrede med Danmark i EF og senere EU? Denne […]
Samfundsrejse til Galicien i foråret 2024
Vi udforsker den smukke region Galicien i det yderste nordvestlige Spanien, lige over Portugal. Vi oplever især den vilde og fascinerende kyst, hvor rejseleder Michael B. Lauritsen er bosat og ser bl.a. på livsgrundlaget i regionen og regionens forhold til resten af Spanien.
Samfundsrejse til Bosnien, Montenegro og Kroatien i foråret 2024
Vi kommer rundt om historien og sætter spot på demokratiske udfordringer, ulighed, korruption og nationalisme. Vi møder også de engagerede ildsjæle bag flere af de senere års opståede borgerinitiativer. Vi oplever vidunderlig natur og historiske byer, fra bjerge til det blå Adriaterhav.
Samfundsrejse til Estland, Letland og Litauen i forsommeren 2024
De tre baltiske lande har gennem krige og udvandring mistet mange indbyggere i det 20. århundrede, mens nye kom til fra Rusland. Hvordan er den politiske tænkning præget af historien, udfordringerne med store mindretal, forskellige sprog, historiesyn, og en stor nabo mod øst?
Online-rejse til Estland
Bliv klogere på det lille nordiske land, som vi alle kender navnet på, men ellers ikke hører så meget om.
Online-rejse til Nordmakedonien
Vi tager til det lille og mangfoldige land Nordmakedonien og hører om landets forhold til nabolandene Bulgarien og Grækenland, EU-forhandlingerne og dets minoriteter.
Online-rejse til Irland
Vi tager til den grønne ø Irland med dets stolte litterære tradition og unikke gæstfrihed. Her bliver vi klogere på landets nylige historie; religion, økonomi og nye politiske vinde i landet.
Kommende aktiviteter
Seneste EU-nyt
Vika savner sin mor – men det var for farligt at blive i Rusland
INTERVIEW. Vika er flygtet fra Rusland til Georgien. Herfra bekæmper hun Putin fra sit skjul.
EU-støtte giver skattelettelser til Novo og banker
NYHED. Medicinalfirmaet Novo Nordisk får 23.573.559 danske kroner og 62 øre i skattelettelser fra EU for at lave grønne investeringer. Danske Bank får lettet skatten med 22.588.280 kroner og 8 øre af samme grund.
Kilden i Grækenland og EU’s nye drikkevandsdirektiv
BAGGRUND. I dette efterår er den danske regering, med næsten et års forsinkelse, gennem lovforslag ved at implementere EU’s reviderede drikkevandsdirektiv, som skal sikre, at adgangen til rent vand ikke undermineres af private interesser eller klimaforandringer på længere sigt – og meget tyder på, at der er behov for den.
Demokratistafetten
Rasmus Willig modtager Demokratistafetten
Hvert år videregives Ebbe Kløvedal Reichs Demokratistafet den 5. juni.
På grundlovsmødet i 2023 videregav bioetiker Mickey Gjerris Demokratistafetten til Rasmus Willig, der er sociolog, forfatter, forperson i Andelsgaarde og nytiltrådt forstander på Suhrs Højskole, for vedholdende at stille det vigtige spørgsmål om, hvordan vi tager personligt medansvar for at redde planeten. Læs mere om Demokratistafetten her




Materialer
Undervisning
Vi har udviklet et omfattende undervisningsmateriale til både ungdomsuddannelser og grundskolen, der består af temapakker, forløbsplaner, videoer og rollespil Læs mere på DEO Undervisning


DEO i medierne
Følg med, når DEO’s eksperter optræder i medierne med aktuelle EU-emner
I 2023 har vi analyseret alt lige fra EU’s rolle i krigen i Ukraine og EU’s udvidelsesprocesser til konflikten mellem Serbien og Kosovo og parlaments- og præsidentsvalg i EU’s medlemslande.
Følg med på Facebook