Har EU lært af krisen? Aarhus

Har EU lært af krisen?

12.01.2017

REPORTAGE: DEO inviterede til debat om efterdønningerne af finanskrisen, samt hvilke tiltag EU har udarbejdet for at dæmme op for krisen. Bankerne stod for skud, da professor ved Aarhus Universitet, Anders Grosen holdt oplæg for 60 engagerede deltagere.

Anders Grosen fokuserede hovedsageligt på bankerne under sit oplæg. Ifølge ham er de vækstmotoren i dagens samfund. De er vigtige for at få gang i hjulene, men fungerer de ordentligt?

Når en bank får tab, så æder det af egenkapitalen – og det, mener Anders Grosen, er et problem. Han mener, at EU skal sikre at bankerne er polstrede med egenkapital – de skal gerne have 2-3 gange mere end de har i dag, hvis de skal klare sig gennem fremtidige kriser.

Derefter gennemgik han opskriften på en bankkrise. Der kan være forskellige årsager, det kan både være fejlslutninger taget internt i banken eller eksternt i en virksomhed, som banken har lånt penge. Banken er udfordret af asymmetrisk information, fordi låntager ved typisk mere om et projekt end banken gør, når den låner penge ud.

Mistillid kan vælte selv en sund bank. Dog kan nationalbanken gå ind og udlåne pengene, hvis det vurderes at være en sund bank, der er kommet i problemer. Derfor skal man ifølge Anders Grosen hellere forebygge end at skadesbekæmpe. Det koster ikke noget at bygge en egenkapital op for en bank.

Lang optur førte til overmod

Anders Grosen pointerede også, at den seneste økonomiske optur blev alt for lang. Siden det moderne bankvæsen opstod for 400 år siden har der været omkring 40-50 kriser. Det er derfor ikke noget nyt fænomen. Men under den seneste optur blev folk overmodige og i Europa var bl.a. statsgældspolitikken for slap, og så er det ikke nemt at rette op igen, når det går galt.

Desuden er mange banker før krisen blevet så store, at de er ’too big to fail’ – hvis de tager nogle risikoer, ender det med at gå ud over skatteyderne. Derfor har man fra politisk side grebet ind med forskellige typer regulering. Heriblandt de internationale Basel-regler, men ifølge Anders Grosen har de ikke virket efter hensigten.

23-2-2016_referatfoto1

I Danmark var der 44 banker, da krisen startede – de 21 af dem eksisterer ikke længere. I Danmark er det mestendels gået ud over de små banker – og ikke de store. De fleste banker havde for lav egenkapital inden krisen, og samtidig har de haft for høj udlånsvækst, og indlånsunderskud blev finansieret ved kort låntagning i udlandet. Der var for meget skyggeledelse og for lidt fokus på kapitalpolstring, mener Anders Grosen.

Ifølge ham er det katastrofalt at dårligdommene nu er blevet institutionaliserede. Bl.a. er den lave egenkapital blevet sanktioneret af EU – støttet af en forkert reguleringsfilosofi. Anders Grosen mener i stedet at EU bør føre en regulering, der understøtter en kapitalpolstring af bankerne.

Har EU lært af krisen?
Dato:23/2 2016
Dokk1, Aarhus
Kl.17-18.30
Oplægsholder: Anders Grosen