Juletur til Bruxelles

Juletur til Bruxelles

20.02.2017

REPORTAGE: 87 deltagere tog turen til Bruxelles for at blive klogere på EU institutionerne og EU’s nuværende situation, samt opleve julestemningen i byen. Turen varede fra lørdag d. 26. november, og vi tog fra Bruxelles igen mandag aften d. 29. november.

Programmet var pakket med besøg i Europakommissionen, EU-parlamentet og Danmarks faste repræsentation ved EU. Vi mødte blandt andet Morten Helveg Petersen, der kunne fortælle om sit arbejde i Bruxelles.

Afgang var lørdag morgen fra Danmark, med ankomst i Bruxelles samme aften. Under busturen blev der holdt oplæg af sekretariatsleder i DEO, Rasmus Nørlem Sørensen, om blandt andet fremtiden for EU’s handelspolitik, klimapolitik i EU og den økonomiske situation i EU.

Rasmus gav også et oplæg om belgisk øl, som findes til sidst i beretningen. Ved ankomsten til Bruxelles lørdag aften var der check-in på værelserne, og efterfølgende var der mulighed for, i samlet flok, at gå til den nærliggende Grand Place og få lidt at spise.

Byvandring i Bruxelles

Søndag formiddag stod på byvandring med mangeårige EU-korrespondent, Jacob Langvad. Jacob viste rundt i Marolles-kvarteret, hvor der blandt andet var stop ved det berømte loppemarked på Place du Jeu de Balles, og Justitspalæet.

Undervejs fortalte Jacob Langvad om historien bag Marolles-kvarteret, som et område for fattige og nytilkommere, og ved Justitspalæet blev det komplicerede politiske landskab i Belgien forsøgt forklaret. Efter en interessant og oplysende byvandring var dagen sat af til, at deltagerne kunne opleve Bruxelles og dets berømte julemarkeder på egen hånd.

Mandag formiddag stod i institutionernes tegn, hvor deltagerne nåede både at besøge Europa-kommissionen, EU-parlamentet, samt Danmarks faste repræsentation ved EU.

Kommissionens rolle

I Europakommissionen var det endnu engang Jacob Langvad, der tegnede og fortalte. Her fortalte Jacob om de opgaver kommissionen varetager, hvilken rolle den udfylder i EU, som blandt andet traktatens vogter, og hvordan kommissionen kan løse de fremtidige udfordringer, den står over for.

Hvilken rolle vil en energiunion få og hvor langt er man med udviklingen af et europæisk digitalt indre marked, blev der også snakket om. Udover det blev der også spurgt ind til Brexit, og hvilke konsekvenser det vil få for kommissionens arbejde. Jacobs oplæg forefindes nederst på siden.

I Danmarks faste repræsentation ved EU var det en udsending fra finansministeriet, der fortalte deltagerne om repræsentationens rolle i forhold til Danmark, og i forhold til EU. Der blev snakket bankunion, og hvordan Danmarks rolle har været under forhandlingerne. Yderligere blev der fortalt, hvordan repræsentationen fungerer som en forlænget arm af den danske regering, og hvordan danske diplomater er øjne og ører for den danske regering.

Det parlamentariske arbejde

Sidste del af programmet foregik i EU-parlamentet, hvor deltagerne fik mulighed for at høre dagligdagen for nogle af de danskere, der har deres daglige gang her. Jeppe Kofods politiske rådgiver Ole Rydahl Svensson fortalte om de forskellige udvalg Jeppe Kofod er involveret i. Især arbejdet i Panama-udvalget blev diskuteret blandt Ole Rydahl Svensson og deltagerne.

Morten Helveg Petersen, MEP for det Radikale Venstre kiggede forbi og fortalte om hans arbejde i parlamentet. Her blev den danske afstemning om retsforbeholdene sidste år debatteret heftigt, og Morten mente, at det var ærgerligt, at debatten op til og under afstemningen havde været gennemsyret af så meget negativitet, og Morten Helveg Petersen mente sågar, at der havde været mange løgne inddraget i debatterne. Desuden blev der snakket fremtiden for Danmarks videre engagement i Europol-samarbejdet, hvor forhandlingerne kørte på højtryk.

Efter en tur i Plenarsalen, var turens sidste oplægsholdere to praktikanter for henholdsvis Jens Rohde fra det Radikale Venstre, og Ole Christensen fra Socialdemokratiet. De to fortalte hvordan det var at arbejde i parlamentet, og hvor intenst det kunne være.

Turen gik herefter tilbage til Danmark, med et pit stop i Holland, hvor der var mulighed for at købe noget at spise. Hjemturen gik smertefrit, og vi var endda fremme før tid.

Se Jacobs slides her

Se Rasmus' oplæg om belgiske øl her